Porsche едва ли ще се справи с търсенето на бъдещия Taycan

Taycan

Ще мине поне още една година, докато Porsche Taycan стигне до дилърите, но според германския производител, той вече се очертава като изключителен успех.

Говорейки пред CNET по време на автомобилното изложение в Лос Анджелис, президентът и главен изпълнителен директор на Porsche North America Клаус Целмер заяви, че компанията е наводнена с предварителни поръчки за изцяло електрическия седан.

Макар и да няма съобщени цифри, той каза, че ако всички предварителни поръчки се превърнат в продажби, Taycan вече е изпълнил целта за първата си година.

По-рано Porsche съобщи, че ще се стреми към 20 000 модела годишно. Макар да остава неясно дали предварителните поръчки, които Целмер споменава, са само за САЩ или не, производителят без съмнение ще отбележи успех с първия си масов електромобил.

Целмер спомена също, че повечето клиенти, които са направили заявка за Taycan са нови за семейството на Porsche.

„Повече от половината от хората, които искат Taycan, не са притежавали или не притежават Porsche. Обикновено, ако погледнем нашия източник на бизнес, хората, идващи от други марки, са имали Audi, BMW или Mercedes. Номер 1 остава Tesla.“

Taycan ще отдалечи клиентите далеч от ключовите си конкуренти, но компанията не се интересува толкова от продажбите заради Audi e-tron GT, EV. Той ще използва същата основа като Taycan. Според Целмер двете коли ще бъдат много по-различни.

„Това (Taycan) е нещо, което наистина трябва да подхожда на марката Porsche. Ако управлявате Macan, знаете, че споделяме платформата (с Audi), но това е съвсем различна кола. И точно това трябва да се случи и съм сигурен, че Audi ще последва същия път.“