Porsche го показаха. Taycan е тук и е готов да стане най-важният модел в новата история на марката

Taycan

Porsche представи един от най-важните си и дългоочаквани модели. Точно така, Taycan е тук. Той е готов да се бори с Tesla Model S в сегмента на спортните 4-врати електромобили. Не можем да останем безразлични към модел от такъв ранг.

Първите модели на Taycan ще са Turbo и Turbo S, като по-слабите варианти ще бъдат добавени по-късно тази година. Наличието на турбо в името не трябва да ви смущава, просто това е пореден маркетингов ход. Междувременно следващата версия, която ще се появи, ще бъде Taycan Cross Turismo, планирана да пристигне в края на следващата година.

Дали Taycan носи духа на марката?

Не можете да объркате Taycan, защото той носи типичния дизайнерски почерк на Porsche. Сплесканата предница, поставените на място фарове и спортната линия на покрива са типични за германците. Мускулестата задница пък допълнително крещи спорт, нещо характерно за ДНК на компанията. Трябва да споменем и логото на Porsche, което е интегрирано в LED лентата отзад.

Говорейки за дизайна, Porsche успява да построи Taycan с коефициент на съпротивление от 0,22, което в крайна сметка допринася за ниското потребление на енергия и дългия пробег.

Шасито на Taycan е толкова технологично, че разполага със системи, следени в реално време като адаптивно въздушно окачване с трикамерна технология, включително PASM (Porsche Active Suspension Management) електронно управление на амортисьорите. Опционалнатата Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) електромеханична система за стабилизиране с Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) също подлежи на наблюдение и настройка.

Режимите на шофиране са чудесно подбрани за автомобил от такъв вид. Имаме нормален, спорт, спорт плюс и режим за дълъг пробег. Освен това отделните системи могат да бъдат конфигурирани според нуждите, като се използва индивидуалният режим.

Представяне като на суперавтомобил

Всеки се интересува от числата. Едва ли някой ще остане безразличен, като чуе тези на Taycan. И така, Turbo и Turbo S разполагат с 616 к.с., но тук приликите свършват.

Taycan Turbo може да предложи на шофьора общо 671 к.с. с Overboost, докато Turbo S може да достигне феноменалните 750 к.с. S-версията също има по-голям въртящ момент от 1050 Nm в сравнение с 850 Nm на Turbo. Ускорението на по-бавната машина от двете до 100 км/ч. отнема 3,0 секунди с помощта на Launch Control, докато Turbo S ще ви премести очните ябълки след 2,6 секунди. Времената до 200 също са любопитни: съответно 10,6 секунди и 9,8 секунди. Що се отнася до максималната скорост, и двете версии ще са ограничени до 260 км/ч.

Taycan

Мощността се изпраща с помощта на иновативна 2-степенна трансмисия, поставена на задната ос. Така първата предавка е съсредоточена върху ускорението, докато втората ще гарантира висока ефективност без да ограничава желанията ви за мощ.

По отношение на обхвата, литиево-йонната батерия с мощност 93,4 кВтч с 800-волтовата си архитектура теоретично може да получи до 80% от заряда си за едва 22 минути и половина. Получавате 100 км. след само 5 минути – стига да намерите зарядно устройство с мощност 270 кВт.

С бързо зарядно устройство с мощност от 150 кВт можете да стигнете 80% за 36 минути, докато обикновен 240-волтов контакт с мощност 9,6 кВт ще ви отнеме 11 часа.

Стига толкова числа. Гореописаното се изразява в 450 км пробег с Porsche Taycan Turbo и 412 км с Turbo S. Според WLTP цикъла.

Изпипан и технологичен интериор

Кабината на Taycan е ясно фокусирана върху водача. Централният 10,9-инчов дисплей за развлечения и допълнителен по-малък под него ще ви предложат цялата необходима информация.

Всички функции са достъпни чрез докосване или с използване на гласово управление – колата отговаря на командата „Хей Porsche“.