Peugeot e-Legend и Nissan IDx Freeflow си приличат, но не съвсем

e-Legend

Така и така сме почнали със сравненията и ще ви представим още едно. След като Peugeot разкри e-Legend, осъзнахме, че сме виждали нещо подобно скоро.

Изглежда, че Peugeot e-Legend напомня доста на концепта IDx Freeflow на Nissan от 2013 г. Тъй като доста хора мислят, че съществува прилика (това важи и за дизайнерските екипи, работещи по двата проекта), сега ще направим кратко сравнение.

Отпред, двете ретро купета имат много прилики. Фаровете са двойни, хоризонталната решетка е тънка и дори капаците на двигателя са проектирани по подобен начин. Броните изглеждат еднакво, с изключение на централния въздушен отвор на Peugeot, който е по-нисък от този на Nissan.

Отстрани различията са малко повече. Например, и двата автомобила имат изразени вежди на калниците, но при IDx Freeflow те са в различен цвят от каросерията. Що се отнася до предните калници, Nissan има вентилационни отвори зад предните колела, докато при Peugeot дизайнът е по-изчистен.

e-Legend

e-Legend

Забележително е отстрани колко много си приличат силуетите на двата концепта. Наклонът на предното и задно стъкла, както и дължината на капака на двигателя са поразително подобни. Детайлите обаче са съвсем различни.

Стъклото на Peugeot е извито в двата края, за разлика от по-конвенционалното при Nissan, но японецът се отличава с плаваща C-колона. Вратите също са коренно различни, а IDx има дръжки на вратите, които не се забелязват на френския си колега.

Задният изглед разкрива подобни черти. Например багажникът и на двете коли свършва много рязко и линиите около задните светлини и броните също са подобни. Детайл, който не беше забелязан преди, е фактът, че страничните огледала на IDx Freeflow са поставени върху калниците, а на e-Legend са прикрепени към вратите.

Отзад има повече различия от прилики. Задните светлини са от три елемента и при двата автомобила, но Nissan добавя  лента, която ги свързва, за да даде на автомобила по-голяма визуална ширина. Peugeot не се нуждае от това, тъй като вече изглежда по-широк. Друга забележима разлика е, че IDx Freeflow има централно разположен ауспух, докато e-Legend няма нужда от такъв, тъй като е изцяло електрически.

e-Legend

e-Legend

И накрая, интериорът, който е доста различен при давата концепта. Това се дължи на факта, че са изминали 5 години от появата на IDx. Кабината на Peugeot изглежда много по-футуристична, докато Nissan изглежда готов за производство за 2018 автомобил.

В крайна сметка, e-Legend и IDx Freeflow се вдъхновяват от една и съща ера, така че е неизбежно да се намерят прилики между тях. Peugeot 504 Coupé, проектиран от Pininfarina, излезе през 1969 г., докато Datsun 510 Coupé, стартира приблизително две години по-рано. Нека да чуем вашето мнение за тези два фантастични автомобила.