Остават няколко седмици до старта на най-известното автомобилно изложение в Женева, а Peugeot побързаха да ни зарадват с официални снимки на напълно актуализирания си хечбек 208. Фотосите изтекоха преди няколко часа и показват супермъника в напълно нова светлина и стил, различаващ се от този на предшественика. Освен външни, разлики има в особени количества и по механиката на хеча, както и в технологиите, които французите са интегрирали в купето.

Дизайнът ясно следва новата семейна линия, която видяхме у новото 508 със заострените вертикални LED светлини, цял стоп бар, хекта и октагонални детайли намиращи се в интериора. Очевидно новото Peugeot 208 ще стреля към по-младата аудитория, тъй като дизайнът му сам по себе си се съдържа от енергични форми и излъчва младежки, приключенски дух.

Още в момента на лансиране, новата 208-ца ще бъде налична с три варианта на задвижване – бензинов и дизелов двигател, а също и изцяло електрическа версия. Освен това, колата е построена на новата модулна платформа на компанията CMP (Common Modular Platform), която се адаптира към всеки от трите варианта на задвижване. Крайгълният камък около разработката на шасито е ефективността и затова инженерите са свалили цели 30 килограма от CMP-то, подът е изравнен за по-добра аеродинамика, а гумите предвидени за колата са от клас А. От компанията казват, че са намалени значително нивата на шум и вибрации в купето.

Първоначално двигателната гама ще съдържа 1.2 литров бензинов мотор със 75 к.с., куплиран само и единствено с традиционната 5-степенна механична трансмисия. Турбодизеловият двигател с обем 1.5 литра и мощност от 100 коня ще може да се комбинира с 6-степенна ръчка, а в бъдеще клиентите на новото Peugeot 208 ще имат избор от бензинов агрегат със 100 к.с., където могат да поръчат 6-степенната ръчна или 8-степенната автоматична кутия, както и върховата версия със 130 конски сили, възможна само с 8 предавки.

Ако ви е грижа за изчезващите гори и животински видове, както и за замърсения въздух, има и трета опция, както вече споменахме – 100% електрическо задвижване. Това дори се явява и най-динамичният модел със своите 136 к.с. и 250 Нм от 100 киловатовия електромотор. Батериите са разположени ниско под пода, осигурявайки максимален пробег от 340 км. Налични са три режима на шофиране Eco, Normal и Sport, като в последния разполагате с цялата потентност на колата, включваща ускорение до 100 км/ч за 8.1 секунди.

Peugeot определено се борят за място в ложата на премиум брандовете и това можем да забележим по технологиите интегрирани в последните им лансирани модели. След като бяхме силно изненадани от сейфти системите в 508 и night vision функцията, сега 208 обещава да ни впечатли отново с доста функции присъщи само за по-високите пазарни сегменти.

Хечбекът ще се предлага с дълъг списък от екстри като адаптивен круиз контрол, обновен Stop and Go, паркинг асист система, автоматични аварийни спирачки, активна система за следене на пътната лента, следене и разпознаване на пътните знаци, следене за кола в мъртвата зона, както и функция за наблюдаване на състоянието на шофьора.

По снимките можем да забележим, че салонът е взаимствал много елементи от кокпита на 508, дори и воланът е малък и предизвикателен. Новост е огромната 3D мултимедия с i-cockpit фирмена система разположена високо на средната конзола.

Новото Peugeot 208 ще бъде налично за заявки още през март, а пристигането му в България се очаква през втората половина на 2019 година.