Peugeot

Рали Дакар е белязано от доминации. През десетилетието, след като събитието се премести от Северна Африка в Южна Америка, Volkswagen спечели три победи, след което Mini взе четири, а сега Peugeot спечели третия си трофей подред.

Този път двукратният световен рали шампион Карлос Сайнц , който спечели победата в 3008 DKR, разгроми не само своя съотборник Стефан Петърханзел (който спечели последните две години), но и Toyota, пилотирана от Насър Ал Атия.

„За мен беше много трудно рали. Това вероятно е най-трудният Дакар, в който някога съм участвал, дори и да броим тези в Африка „, каза Сайнц за победата. „Разбира се, за мен и Лукас е много удовлетворяващо да спечелим толкова трудно събитие. Същото важи и за целия екип на Peugeot, който свърши фантастична работа през цялата програма. “

В крайна сметка пилотите на Peugeot спечелиха 25 от общо 48 етапа – от които Сайнц взе само два. Но това беше достатъчно, за да го изкара 44 минути предт Атия – особено след като спорен инцидент с мотоциклетист, беше по-късно отменен.

Руският тим на Едуард Николаев, Евгени Яковлев и Владимир Рибаков спечелиха втората си поредна победа в своя Камаз 4326. Австрийският пилот Матиас Уокнър спечели при мотоциклетите с KTM 450 – модел, печелил осем години подред от същият производител, който е печелил всяка година от 2001 г. насам. Чилийският пилот Игнасио Казале спечели при четириколките с Yamaha.

“ Peugeot завършва своята кампания“ Дакар „по най-добрия възможен начин благодарение на фантастичната победа на Карлос Сайнц / Лукас Круз и на Peugeot 3008DKR Maxi в рали Дакар , което ще остане в историята“, заяви директорът на Peugeot Sport Бруно Фамин. „Да спечелим три последователни победи на такова сложно събитие е едно изключително постижение, което е както на високо техническо ниво, така и на нашия непоколебим екипен дух“.

Това ще бъде последният Дакар за Peugeot, който спечели последни три години след неуспешен първи опит през 2015 г. Същият френски производител преди това доминираше в надпреварата между 1987 и 1990 г. с Ари Ватанен и Юха Канкунен зад волана. И все пак може да се върне някой ден, но дотогава друг екип ще доминира. (Всички са вперени в Toyota.)