Peugeot се завръща в състезанията по издържливост

Peugeot

Peugeot Sport обяви завръщането си в Шампионата по издръжливост WEC от 2022 г. с нов хибриден хиперкар.

Френският производител ще се състезава срещу производители като Aston Martin, Toyota и Scuderia Cameron Glickenhaus в новия клас Hypercar. Новите правила позволяват участие на състезателен автомобил, или модифицирана версия на съществуващ хиперкар. Това ще означава и производство на поне 20 улично-легални модела, което означава, че в следващите няколко години ще видим хибриден автомобил Peugeot за пътя.

Peugeot се оттегли от състезанията за издръжливост през 2011 г., след като спечели 24-часа на Льо Ман с 908 HDi FAP LMP1 през 2009 г. Французите имат дълга история в състезанията на Льо Ман, като спечелиха през 1992 и 1993 г. , в последните години от група C.

„Много съм развълнуван от перспективата да насоча уменията и страстта на моя екип в този проект“, каза директорът на PSA Motorsport Жан-Марк Фино. „Това е ново предизвикателство и знам, че нашите експерти ще се изправят пред него с поредната демонстрация на волята си за победа, с екипи, финансирани от марките на групата, подхранвани от дългогодишния им опит в топ шампионатите на FIA и с глад за успехи.“

Новият клас ще замени настоящия LMP1, с цел значително намаляване на разходите, връщане на големите производители в спорта и създаване на състезателни автомобили, по-близки до шосейните.

Peugeot Sport не съобщи повече подробности, но обеща да го направи в началото на 2020 г.