tesla

Компанията известна с брандовете Pepsi, Doritos, Ruffles и 7Up – PepsiCo поръча 100 бройки от представения наскоро напълно електрически влекач на Tesla. Директорът на световноизвестната фирма за чипсове и напитки обясни, че идеята на покупката е да се редуцират разходите за гориво, както и да се намали замърсяването на околната среда с вредни емисии.

Със заявените от PepsiCo 100 камиона, общата поръчка към Tesla до момента става 267 бройки. Някои от останалите фирми пожелали да се доверят на иновативната технология за транспорт са магазините Walmart, за които писахме вече, DHL, J.B. Hunt Transport Services Inc, Anheuser-Busch и компанията от хранително-вкусовата промишленост Sysco Corp заяви Ройтерс.

Плановете на Pepsi са да използва Tesla Semi за разнос на храни и напитки между заводи и складове на разтояние един от друг до 800 км – колкото е обещания максимален пробег с едно зареждане от изпълнителния директор на Tesla – Илон Мъск. Вече даже са разгледани подходящите маршрути за мрежата, в която ще се движат машините.

Според фирмата за проучване в бранша FTR, ранните поръчки в неособено големи количества отразяват несигурността към това как ще се развие пазарът на електрически камиони в бъдеще. За справка всяка година в Северна Америка се произвеждат над 260 000 тежкотоварни дизелови камиона от клас 8.

Tesla ще стартира производството на камиони през 2019, а цената за резервация на единица от тях бе увеличена от $5000 до $20 000 през миналия месец. Общата цена на електровлекача ще варира между $150 000 и $180 000.