Opel GT отбелязва 50 години

GT

Porsche и Mercedes дават на Германия повечето спортни автомобили през годините. BMW, Volkswagen и Audi също допринесоха с техния справедлив дял. Но тази година се бележи годишнината на друг немски спортен автомобил.

Opel GT започва своя живот през 1968 г. и е изглеждал толкова странно за марката, колкото и сега. Обикновено фокусирани към масови превозни средства, GT беше изключение за Opel.

Неговото начало започва през 1962 г. с първите дизайнерски скици. Проектът е разработен в тайна в продължение на три години, докато първият прототип не е готов да се покаже на пресата и света, но и на управлението на Opel. Първоначалният прототип, който дебютира на автомобилното изложение във Франкфурт през 1965 г., беше „първата концептуална кола от немски производител“. Това беше продукт на „първия дизайн център на европейски производител на автомобили“.

Три години по-късно започва производството. GT е с размерите на Mazda Miata и тежи колкото нея. Той предлага избор от 4-цилиндрови двигатели: 1.1-литров мотор с мощност от 60 к.с. от Kadett, или 1.9 к.с. с 90 к.с. от Rekord. Купувачите могат да избират между 4-степенна ръчна или 3-степенна автоматична кутия. Първият е бил по-популярен в Европа, последния по-широко приет в Америка. Точно така, Opel продава автомобилите си в Америка тогава, но не като Pontiac, Buick или Saturn.

GT

(Относително) по-мощният от двата варианта задвижва GT до 100 км/ч за 11.5 секунди и достига максимална скорост от 185 км/ч. Но имайте предвид, че 4-цилиндровото Porsche 914, което дебютира през следващата година, ускорява още по-дълго (13,3 секунди) и  достига максимална скорост с километър и половина само по-висока.

Opel дори експериментира с кабрио, дизелови и дори електрически версии. Внукът на основателя Георг фон Опел поставя няколко световни рекорда в прототип, задвижван от батерии, както и с дизелов прототип. В крайна сметка, обаче, такива версии не стигат до производство.

На края след едва пет години Opel е произвел 103,463 броя. Половин век по-късно, това е по-малко от една десета от автомобилите, които произвежда всяка година, без американския пазар. Все пак мястото на GT ще остане завинаги в историята.

През 2007 г. Opel възроди името с роудстър версията на Saturn Sky/Pontiac Solstice, но само 7,500 от тях бяха пуснати за малко повече от две години. Друга концепция дебютира преди две години, но досега не е получила зелена светлина. Надяваме се, че новата френска компания майка на Opel ще съживи духа на оригинала с модерен наследник.