Opel Corsa-e ще е първият електрически рали автомобил

Corsa-e

Ето че електрификацията се отразява и в най-хардкор автомобилна надпревара. Ралито! Opel пусна тийзър на Corsa-e Rally, като твърди, че това ще е първата в света електрическа рали кола. Очаква се тя да дебютира на предстоящото автомобилно изложение във Франкфурт.

Базиран на производствената Corsa-e, новият електрически рали автомобил ще участва в купата на ADAC Opel e-Rally 2020. Той ще замести досегашния Adam R2. Задвижването в електрическия рали автомобил осигурява 134 к.с. и 260 Nm въртящ момент. Енергията идва от 50kWh батерия, същата, която откриваме и в пътната версия на колата.

В рали изптлнението ще видим Torsen диференциал с ограничено приплъзване, който се явява и основната разлика спрямо базовия модел. Това е повече от достатъчно за ADAC Opel Rally Cup, която през последните няколко години е чудесен старт за млади пилоти.

Заводският Opel Corsa-e може да достигне 100 км/ч за 8,1 секунди. „Corsa-e е електрическият автомобил за всички – напълно подходящ за ежедневна употреба и абсолютно достъпен. Това се отнася и за моторния спорт. Новата Corsa е забавна за шофиране и особено динамична. Използвайки производствения автомобил като основа, ние сме първият производител в света, разработил електрически рали автомобил“, заяви изпълнителният директор на Opel Майкъл Лошелер.

Очаква се новата рали серия да стартира през лятото на 2020 г., като първите кръгове ще се проведат по време на немския рали шампионат и други избрани събития. Opel и ADAC планират поне десет кръга до 2021 г., които ще формират така наречения „Суперсезон“.

Opel планира да построи 15 броя от Corsa-e Rally за Купата на ADAC e-Rally 2020/2021, като цените се очаква да бъдат под 50 000 евро.