Opel Astra идва с двигателите на PSA и почти без външна промяна

Astra

Opel/Vauxhall Astra се разкри и сякаш очаквахме повече. Визуалните актуализации са минималистични.

Vauxhall пусна първите снимки на Astra 2020, а съпътстващото прессъобщение не споменава никакви промени в дизайна. Близък поглед към снимките разкрива защо: единствените промени, които можем да идентифицираме, са ревизираната предна броня и новите джанти.

Тогава какво е наистина новото в Astra? Vauxhall казват, че новият модел е с до 19% по-ефективен, благодарение на новите PSA 1.2-литрови 3-цилиндрови бензинови двигатели и 1.5-литровите 4-цилиндрови дизелови агрегати, както и нова 9-степенна автоматична трансмисия. Освен това, Astra придобива водеща в класа си технология и оборудване.

Нови двигатели

Започвайки с двигателите, голямата новина е добавянето на нов 1,2-литров 3-илиндров бензинов агрегат с турбокомпресор от PSA, който се предлага в три версии: 109 к.с. и 195 Nm, 128 к.с. и 225 Nm и 143 к.с. и 225 Nm.

Всяка версия е съчетана с новата 6-степенна ръчна скоростна кутия, произведена от PSA, като предварителните данни за разхода на гориво според WLPT показват комбиниран разход от 5,3 л/100 км и вредни емисии на CO2 от 120 г/км.

Придвижвайки се към дизела, обновената Astra ще бъде налична с нов 1,5-литров 4-цилиндров дизелов двигател, който се предлага в два варианта. Първият разполага със 103 к.с. и 260 Nm въртящ момент, а по-мощната версия произвежда 120 к.с. и 300 Nm въртящ момент.

Базовият агрегат идва само с 6-степенна ръчна трансмисия, а в гамата също се предлага опция за автоматична 9-степенна кутия – в този случай максималният въртящ момент е 285 Nm. Не е изненадващо, че дизелите са най-икономични, с предвиден среден разход на гориво от WLTP 4,4 л/100 км и 117 г/км CO2.

Vauxhall казва, че повишаването на ефективността се дължи и на аеродинамиката. Това прави Astra с пет врати най-аеродинамичната кола в своя клас с 0.26 коефициент на челно съпротивление. Astra Sports Tourer се нарежда сред най-аеродинамичните компактни комбита с 0.25 Cd. Това е постигнато със система за затваряне на решетката (както горната, така и долната, която се отваря и затваря независимо), както и подобрен въздушен поток под колата и около окачването.

Водещ комфорт в класа си

Opel и Vauxhall също подобряват нивото на комфорт в Astra, като поставят нови амортисьори и опции, като например безжично зареждане за смартфони, висок клас Bose звукова система и затоплящо се предно стъкло.

Що се отнася до технологиите, Astra 2020 получава нова предна камера, която разпознава превозни средства, пешеходци и пътни знаци, както и по-силна камера за обратно виждане, която работи в съчетание с новата инфоразвлекателна система Multimedia Navi Pro.

Говорейки за това, Vauxhall казва, че мултимедийният интерфейс е по-интелигентен, по-бърз и по-интуитивен, като предлага Apple CarPlay и Android Auto съвместимост. Клиентите могат да избират между три версии:
Multimedia Radio, Multimedia Navi и Multimedia Navi Pro, последната с 8-инчов сензорен екран. Добавен е и нов инструментален клъстер.