Честването на автомобилните годишнини понякога могат да ви накарат да се почувствате … попораснали с някоя друга годинка, както в случая с Corsa GSI. Малкият хечбек навършва четвърт век от лансирането на първата си спортно ориентирана версия през 1993г.

През тези 25 години GSI моделите се доказаха като добра платформа за силови проекти с ниското си тегло, добрата геометрия и „дуракоустойчивите“ си двигатели, особено 1.6 литровия мотор със 109 к.с.
За съжаление трите букви последно се поставяха на капака на фейслифтовата Corsa D през 2010-та, като в тази си модификация тя разполага със 148 к.с. и 210 Нм въртящ момент идващи от 1.6 литровия и турбо двигател.

Както знаете немският производител отскоро е под крилото на френската автомобилна компания PCA (Пежо-Ситроен) и това което се планира за тази година е Corsa GSI да бъде върната в моделната листа на фирмата.
Информацията сочи обаче, че модификацията няма да замени сегашния хотхеч VXR, a ще бъде само леко спортно насочен, какъвто се явяваше модела SRI до момента… или като VTR за VTS, ако направим сравнение с абревиатурите при френските ситроени C2.

За сега липсват подробности около новата Corsa GSI, но водещи медии предполагат, че визуално колата ще наследи чертите на Insignia GSI, а естествено мощността ще бъде по-ниска от 205-те к.с. на Corsa VXR. Възможно е от Opel да монтират подсилен вариант на 1.4 литровия турбо агрегат на Adam S, добирайки се в диапазона между 150 и 200 к.с. Прилични стойности за малък хечбек.
Очаквайте да ви затрупаме с подробности около модела веднага щом стане официално лансирането му!