NVidia разкрива първия компютър за автономно шофиране от ниво 5

От NVidia представиха последния си суперкомпютър за напълно автономни автомобили, носещ името „Пегас“. Платформата Drive PX е разширена, за да осигури допълнителна мощност за системи от 5-то ниво на автономност на автомобила.

За да стане това възможно, Drive PX е с 10 пъти увеличена мощност на процесорите за извършване на 320 трилиона операции в секунда. Това позволява автомобилът да се движи изцяло без нуждата от шофьор. Системата няма нужда от волан, педали или огледала, като кабината отвътре ще прилича повече на салон или офис.

Според основателя и изпълнителен директор на NVidia Дженсън Хуанг създаването на напълно автономна кола е едно от най-важните задачи на обществото и едно от най-предизвикателните постижения. Ефективността и изчислителната мощ на „Пегас“ са изключително важни за индустрията, за да се реализира тази идея.

NVidia споделя, че от своите 225 партньори, работещи по платформата Drive PX, повече от 25 разработват напълно автономна роботизирана ос. Необходимите графични процесори на Nvidia Cuda изцяло запълват свободно пространство, което ги прави непрактични за производствени цели.

В завършен вид роботизираната ос ще има огромни изчислителни изисквания, тъй като ще трябва да възприема света чрез 360-градусовите си камери и лидари с висока разделителна способност и да позиционира автомобила с точност до сантиметри, докато проследява други превозни средства и хора около него и планира безопасен и удобен маршрут до местоназначението си. NVidia казва, че компютърните изисквания са 50 до 100 пъти по-изискващи от най-модерните автомобили днес.

Новият „Пегас“ ще бъде достъпен за автомобилните партньори на NVidia през втората половина на 2018 година.