Nissan Z и GT-R ще получат електрифицирано задвижване

GT-R

От известно време Nissan се занимава с идеята за електрификация на следващите си спортни автомобили и сега един от служителите на компанията хвърли повече яснота.

Планът е част от стратегията на Nissan да предлага приблизително 40% от своите автомобили с електрически задвижващи механизми в Европа до 2022 г. Това включва и наследниците на 370Z и GT-R.

„Не виждам електрификацията и спортните автомобили като конфликтни технологии. Може би е точно обратното, спортните автомобили могат да се възползват много от електричеството „, каза Жан-Пиер Дирназ, част от ръководството на маркетинга на автомобилната фирма. „В края на краищата един мотор с батерия са много по-лесни за пласиране от една платформа на друга, от един подсегмент в друг, отколкото двигателите с вътрешно горене“.

Въпреки натиска от други спортни автомобили, като предстоящата Toyota Supra, бъдещето на Nissan 370Z все още е неясно. Въпросът не е „дали“ ще пристигне, а по-скоро „кога“, тъй като Дирназ твърди, че е в процес на разработка: „Не всичко е потвърдено по отношение на датите. Спортните коли са част от това кои сме ние, така че по един или друг начин те трябва да бъдат там. „

Подпомагането на Nissan в постигането на електрифицираните цели за пътни превозни средства ще дойде някои от техните технологии във Formula E, както и партньорите им от Renault, Mitsubishi и Mercedes-Benz. Компаниите вече споделят някои технологии и задвижващи механизми, а връзките вероятно ще продължат и в електро епохата.

Това обаче не означава, че наследникът на сегашния GT-R ще сподели компоненти с бъдещите AMG-та, защото това няма как да се случи. Вместо това, Nissan ще развие изцяло новия си суперавтомобил самостоятелно.

„GT-R е GT-R. Това е Nissan. Той трябва да си остане специален Nissan“, коментира Дирназ.

Надяваме се, че от компанията ще се замислят, защото R35, колкото и да получава подобрения, е 11-годишна кола.