Nissan Leaf Nismo RC показа много карбон и завидна мощ

Leaf Nismo RC

Новият електрически състезателен автомобил Nissan Leaf Nismo RC бе разкрит в Токио, Япония. Той ще направи официалния си дебют в неделя, 2 декември, по време на фестивала Nismo на пистата Fuji International Speedway.

Той се появи заедно с новата кола за Formula E на Nissan и е разработен от състезателната дивизия на Nismo. Leaf Nismo RC се отличава с два електрически двигателя с комбинирана мощност от 322 к.с. и 640 Nm въртящ момент.

Това е повече от два пъти от своя предшественик, който беше представен през 2011 г. Nissan твърди 3,4 секунди за ускорението от 0-100 км/ч., 50% подобрение спрямо предходния Leaf Nismo RC.

„Новият Leaf Nismo RC показва колко надалеч можем да стигнем, когато става въпрос за чиста мощност и производителност – правенето на електрически автомобили вече е още по-вълнуващо за клиентите“, каза Даниеле Скилачи, изпълнителен вицепрезидент на Nissan и шеф на маркетинга, продажбите и електрическите превозни средства. „Това е нашият най-вълнуващ израз на философията за интелигентна мобилност на Nissan.“

Новият електрически състезател тежи едва 1220 кг. Леката конструкция на модела започва с монокок от карбон. Електромоторите и инверторите са поставени над предните и задните гуми за по-добро равновесие, а новият модел има система за задвижване на всички колела, което изпраща мощта директно. Това подобрява сцеплението и поведението в завой.

Що се отнася до литиево-йонната батерия и инверторите, те са взети от уличната версия на второ поколение Nissan Leaf.

Моделът блести с преработена предна част, по-дълъг капак, LED светлини, променящо ъгъла си задно крило, 3-компонентно купе и външен вид, решен в сребърно и черно.

Само шест броя от новия Leaf Nismo RC ще бъдат построени и доставени за целия свят.