Nissan-Infiniti ще представят 6 нови електромобила в следващите 5 години

Nissan

С Leaf, Nissan се очертава като един от водещите производители на електрически автомобили. Но има планове за повече. Много повече.

Според Automotive News японската автомобилна компания ще представи шест нови електромобила през следващите пет години. Четири ще носят значката на Nissan, а други два модела ще бъдат продавани като Infiniti.

Новината бе разкрита от шефа, отговарящ за задвижващите механизми на Nissan Тошихиро Хирай. Това е част от по-голям план за разрастващия се съюз на Renault-Nissan-Mitsubishi, който ще представи десетки електромобили до 2022 г. Останалите шест, вероятно ще бъдат разделени между Renault и Mitsubishi, с възможни допълнения към бюджетните марки Dacia и Datsun.

Правейки плана още по-амбициозен, тези шест нови японски електромобила ще бъдат изцяло електрически, а не хибридни или plug-in хибриди.

Renault-Nissan-Mitsubishi е най-големият световен производител на електрически автомобили. През първото тримесечие на миналата година бяха продадени 36 723 електромобила, изпреварвайки Tesla с 24 950 продажби. Френско-японската автомобилна група предлага модели като гореспоменатия Leaf, както и Renault Zoe и Mitsubishi Outlander PHEV.

В допълнение към Zoe, Рено произвежда също и градския мъник Twizy. Той също така предлага електрически версии на своите Kangoo и Master микробуси на европейския пазар, както и Renault Samsung SM3 (известен преди като Fluence ZE) в Южна Корея.

Nissan има планове за въвеждане на допълнителни PHEV в Америка. Също така, през следващите години, ще видим един от основните модели като чисто електрически автомобил. Все още не е ясно кой модел ще получи само електрическо задвижване, но инокомически погледнато вероятно ще бъде седан като Altima или Maxima или кросоувър като Murano или Pathfinder.