Nissan IMx Concept – поредна гореща новина от Япония

Nissan дръпна покривалото от новия си прототип – IMx Concept.

Той включва в себе си електрическо задвижване, автономно движение и още куп други технологии, интегрирани в Nissan Intelligent Mobility.

Новият IMx е построен върху платформата за електрически автомобили на Nissan. Архитектурата включва нисък център на гравитация, задвижване на четирите колела и нисък под. Автономните технологии също намират път към нея. Тя ще се използва в 70% от електрическите автомобили на марката до 2020 г.

Задвижването в IMx се осъществява с помощта на два електромотора. Единият е отпред, а другият – отзад. Заедно те произвеждат 420 к.с. и 700 Nm въртящ момент. Енергията се съхранява в батерии от ново поколение, които позволяват до 600 км.

Част от технологиите в Nissan Intelligent Mobility включват IMx да се паркира сам след като сте слезли и да се появи, когато го потърсите.

Дизайнът на новия модел е доста остър, като не прилича на никой друг настоящ Nissan на пазара. Особено агресивен е той в предницата и задницата. Стилистиката се оформя от японските разбирания за време и пространство – ma и хармония – wa. Белият цвят е вдъхновен от традиционното японско облекло – кимоно.

Културните препратки продължават и в интериора на IMx. Панорамен OLED дисплей, който се простира под стъклото и предните врати изобразява външната среда, все едно че е прозрачен. Дървени плоскости отново заобикалят целия интериор, давайки чувство на досег с японска хартия. Седалките имат изключително футуристичен дизайн, а подложките за главите приличат на дървен пъзел. Минималистичният интериор разполага със сензори за следене на очи и жестове, като така се елиминират всякакви копчета и контролери.

Искрено сме изумени от IMx, но предполагаме, че той ще си остане на фаза концепт. Все пак доста от технологиите в него ще намерят път в новите модели на Nissan.