gtr nismo

Десета годишнина за Nissan GT-R. Ето го и Nismo варианта.

Прословутият GT-R (R35), датиращ от 2007 година, до момента не е претърпявал грандиозни визуални промени. Въпреки, че има няколко фейслифта и завидно увеличение на мощността (2007г. – 480к.с. ; 2016г. – 550 к.с.) феновете се питат дали не е време за нова генерация на Годзила. Ами, явно не – Nissan не са приключили все още със своето съкровище.
gtr nismo

Какво ново ще видим в GT-R NISMO 2017 ?

Компанията ежегодно променя нещо по модела, но тази година модификациите ще са в по-голяма степен. Значително увеличение на мощността, подобрена аеродинамика и ново интериорно изпълнение са основните благини, които автомобилът получава. Колата е втвърдена чрез подобрения в шасито, но това са все неща, които са ни известни и за регулярната не-NISMO версия.
gtr

С обновения интериор 2017 Nismo GT-R, също както при редовния модел, получава намален брой бутони на арматурното табло – от 27 на 11. Подобрен е и контролерът на 8- инчовия тъчскрийн.

Аеродинамичните промени, за които споменахме се изразяват най-вече в предната част и новата решетка, която има по-скоро естетическа роля, отколкото да подобри охлаждането на двигателя. Няколко добавени елементи от бъмпъра намалят челното съпротивление и подобряват притискателната сила.
gtr 2017

Голямата промяна на GT-R Nismo 2017 е в окачването. Както вече казахме нормалната версия претърпя промени по шасито с новия си фейслифт. Затова, на хората от Nissan не им се налага да променят и спортната версия. Да обаче, не можем да кажем същото за окачването.
Новата Годзила пристига със сменени амортисьори, пружини и стабилизиращи щанги, разбира се е запазен перфектния баланс на автомобила. Тази смяна е направена не само с цел да се добави още скорост, но и да се увеличи усещането за динамика и „игривост“ на новото Nismo. От компанията се похвалиха скромно с 2% подобрение при слалом.
gtr cena

Какво се е случило с мощността ?

Отговорът е – нищо. Двигателят си е все същия 3.8 литров V6, който с помощта на двете си турбини и 6 степенната трансмисия с два съединителя, докарва 592 к.с. до четирите колела. Същият се изполва в GT-R GT3.

Но това не е лоша новина. R35 винаги е бил тежък , все пак е Годзила, всъщност той е с точно 27 кг по-лек от нормалната версия. Това никога не е пречило на послушния VR38DETT със 652 нМ да разнасят 1725 килограмовото му телце както разярен бик седмокласник.
gt-r nismo

Максималната мощност на двойно турбинирания GT-R Nismo идва при 6800 об/мин. Тоест не ви се налага да го изтисквате до максимални обороти, както би се наложило при Porsche 911 GT3 например.

Колко струва новият GT-R Nismo 2017

Да си признаем цената е скочила мъничко – от 283 000 лева на 337 000 лева… добре де, не е мъничко. Но все още си спомням времената, когато GT-R беше алтернативата на суперколите. Тя се появяваше като герой от бедните квартали и ступваше скъпарските спортни коли на една миля или 400 метров драг.
Новите въведения и технологиите обаче си искат своето финансиране, пък и да не забряваме, че за тези пари получавате един суперавтомобил с доста ръчно изработени детайли – двигателят например.

Дали си заслужава или не вие решавате. Сигурен съм обаче, че който го купи си подарява купчина забавни моменти.