Когато през 2007 година Nissan пуснаха актуалната и до днес генерация на GT-R R35, те се опитаха да задържат тунерите далеч от двигателя и, като публично говориха за изтичането на гаранцията, което би настъпило, ако „докоснат“ колата. Над десет години по-късно Годзила остава една от най-предпочитаните платформи за силов тунинг, така че заплахите на компанията са останали в девета глуха.

И поредният световен рекорд за най-бърз GT-R на планетата отново бе разбит миналата седмица. По-конкретно говорим за мнооого силно модифициран R35, който спря хронометъра на 6.58 секунди докато пресича 402-рия метър с терминална скорост от 373. 8 км/ч.

Постижението се случва в Бахрейн, а от видеото можете да забележите, че Panda-та, както е известен този GT-R, едвам успява да се задържи в правата. Със сигурност машината разполага с всичко нужно за гладък старт, но 3000 к.с. под капака изискват яки нерви и големи… гуми. Mickey Tompson в случая, които въпреки, добрата си колаборация с лепкавото трасе, не успяват да задържат R-а спокоен.

Panda-та е дело на тунерите AMS и трябва да отбележим, че тунингът е на стейдж три. Турбините са преместени в предната част на коша, за да могат да бъдат сменени с по-големи.

И наблюдавайки колко често се подобряват рекордите с Nissan GT-R, започваме да се замисляме дали високите 5 секунди на 402 метра са толкова далеч, колкото всъщност изглеждат.

https://www.instagram.com/p/BsZNPKLBOt8/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=17gte728061po