Nissan иска да захранва дома ви с електромобила ви

Nissan

Nissan Leaf е най-продаваният електрически автомобил досега и производителят се стреми да го направи още по-полезен, като въведе нови и удобни начини за използване на батериите му за съхранение и споделяне на енергия.

Въпреки че това не е нова концепция, Nissan планира да поеме споделянето на енергия далеч отвъд електрическата мрежа. Всъщност производителят иска да създаде така наречената „екосистема за електрическите превозни средства“.

Според нов план, наречен Nissan Energy, компанията ще започне три отделни инициативи, наречени Nissan Energy Supply, Nissan Energy Share и Nissan Energy Storage. Първата има за цел да опрости домашното потребление, тъй като Nissan иска да помогне на клиентите си дали тяхното зареждащо оборудване може да бъде безопасно свързано с електрическия автомобил.

Nissan Energy Share е най-интересният от трите. Тъй като компанията има електрически автомобили с повече от 10 GWh енергия, Nissan иска да се възползва от този потенциал.

Nissan

Като част от тази инициатива, компанията работи с партньори за разработване на евтино оборудване за популяризиране на технологията V2H (автомобил към дома). Всъщност батерията на Nissan Leaf може да бъде използвана за захранване на дома на собственика по време на авария или когато потреблението е високо.

За да популяризира технологията, компанията представи Nissan Energy Home в Йокохама, Япония. Това по същество е къща, която разполага със слънчеви панели и електроенергия, предоставена от Leaf. През деня слънчевите панели генерират електричество за колата, за да може тя да захранва дома през нощта.

Технологията V2B (автомобил към сграда) е подобна, но включва захранване на сгради и бизнеси вместо домове. Тези места имат по-високи енергийни изисквания, но това може да се случи, ако компаниите използват флотилия от електрически автомобили. Както Nissan отбелязва, една V2B система може да „включва стотици превозни средства, за да реализира значителни икономии на разходи за една компания.“ В момента се провеждат мащабни проучвания и Nissan се очаква да внедри тази технология на пазара през следващата година.

Nissan

Технологията V2G (автомобил към мрежа) вероятно е тази, която повечето хора познават. Електрическите превозни средства могат да се зареждат през нощта, когато търсенето на електроенергия е ниско и цената е по-достъпна. След това те могат да отдават енергия обратно в мрежата, когато търсенето е по-високо и респективно тарифата. Това би могло да позволи на клиентите да изкарат малко пари, като просто оставят електромобила си свързан с мрежата, когато не го използват.

Окончателният стълб в плана е Nissan Energy Storage. Той се фокусира върху ползването на стари и употребявани батерии, които са обновени. Те могат да се използват за всичко, от захранването на мотокари, до взаимното им свързване, за да създадат банка за резервна енергия.