новият GT-R

Вярвате или не, R35 Nissan GT-R е на 11 години. Моделът се е радвал на значителни успехи в житейския си път, но след десетилетие може би е време да се изкачи на ново, по-високо ниво. Nissan вече започна да работи върху проектирането и конструирането на изцяло нова платформа за GT-R от следващо поколение. Въпреки това, производителят на автомобили все още не е решил до каква степен да електрифицира задвижването на новия автомобил.

По време на Goodwood фестивала на скоростта шефът на дизайна на Nissan Алфонсо Албеза каза пред Autocar, че R36 няма да „вземе“ много от лимитирания прототип GT-R50. Въпреки това „ще бъде специален автомобил по свой собствен начин“, добавяйки, че трябва също да бъде „най-бързият супер спортен автомобил в света“, запазвайки визуална си идентичност, която е уникална сред автомобилите от този вид.

Макар и вече да станахме свидетели на няколко скици от Албеза, той казва, че неговият екип не може да започне сериозна работа, докато не бъдат финализирани решенията за задвижването и новата платформа на следващия GT-R. „Предизвикателството в момента е в ръцете на инженерите, ако трябва да бъда честен. Ние ще свършим работата си, когато дойде време да превърнем колата в нещо наистина специално. Но все още не сме близо до това „, обясни той.

новият GT-R

От Nissan все още не са решили какъв ще бъде задвижващият механизъм и до каква степен той ще използва електричество. Тази опция е възможна, но далеч не е сигурна за сега.

„Независимо дали става дума за силна „електрификация“ или минимална употреба на ток можем да постигнем много мощност. В момента градим изцяло нова платформа и нашата цел е ясна: GT-R трябва да бъде най-бързият автомобил по рода си. Той трябва да „притежава“ пистата. Същевременно да използва най-напредналите технологии, но това не озачава, че непременно трябва да е хибрид или изцяло електрически автомобил“ обяснява още Албеза.

В стандартно изпълнение R35 GT-R разполага с 555 к.с. и 632 Нм от ръчно сглобения VR38DETT – 3.8 литров туин-турбо V6 звяр и достига до 600 к.с. и 652 Нм в топ GT-R Nismo версията. Мощността е насочена към четирите колела чрез шестстепенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител GR6.

новият GT-RОтносно дизайна Албайза каза, че следващата кола ще има мускулест характер както R35, запазвайки GT-R осанката на „звяр“.
„Това е животно! Трябва да бъде наложително и прекомерно. Не по отношение на крилата и спойлерите си, а по-скоро на визуалната маса, присъствието и дързостта. Няма значение какво прави всеки друг суперавтомобил в света. GT-R просто казва: „Аз съм GT-R, аз съм тухла, хванете ме.“ Това е най-бързата тухла в света. И когато преглеждам скиците за новата кола, постоянно повтарям: „По-малко крила, повече тухли“.

Все още не е ясно кой ще бъде двигателят в коша на новия модел, но може да се вземе под внимание производствената версия на 3.0-литровия V6 хибрид с двойно турбо на Nissan, който се очаква да дебютира с хибридния LMP1 GT-R състезателен автомобил. Общата мощност на системата на хибридния автомобил е между 1250 и 1500 к.с., така че, ако Nissan наистина иска новият GT-R да бъде най-бързият суперавтомобил на планетата, очакваме задвижването – електрифицирано или не – да произвежда завиден брой понита.

„Ние просто трябва да отразяваме мечтите на хората, а аз мисля, че хората мечтаят за следващото поколение GT-R да бъде най-горещата супер спортна кола в света“ споделя още Албеза.

Кажете ни вие какво мислите в коментарите – възможно ли е според вас Nissan да се справят със задачата да построят най-бързата супер спортна кола в света?