Nissan бавно се отказва от дизела в Европа

Nissan

Nissan постепенно ще спре продажбата на модели с дизелови двигатели в Европа, заяви говорител на компанията в Ройтерс.

Тръгването на японския автомобилен производител се смята за още един знак за отслабване на търсенето на дизелови автомобили, тъй като купувачите се притесняват от повишаването на данъците и предстоящите забрани и ограничения в много страни.

В същия доклад се цитира източник, който казва, че Nissan планира да намали стотици работни места в завода си в Съндърланд, най-голямата автомобилна фабрика в Обединеното кралство, поради намаляващото търсене на дизелови автомобили на европейските пазари.

„Заедно с други производители и индустриални организации можем да видим прогресивния спад на дизеловото гориво, но не очакваме неговото внезапно завършване в краткосрочен план“, заяви говорителката. „В този момент и за много клиенти модерните дизелови двигатели ще останат в търсенето и ще продължат да се предлагат в рамките на предлагането на задвижванията на Nissan.“

„В Европа, където нашите дизелови продажби са съсредоточени, нашият електрификационен натиск ще ни позволи постепенно да преустановим дизела от леки автомобили по време на всяко подновяване на автомобила“, добави тя.

Автомобилната индустрия е изправена пред нарастващ натиск от страна на регулаторите с по-строги стандарти за емисии и е в средата на адаптиране на бизнеса си, включително и в големи инвестиции в електрически автомобили.

Миналата седмица Европейската асоциация на производителите на автомобили публикува данните за първото тримесечие, което разкрива значителен спад в търсенето на дизелови автомобили в региона, като вместо това клиентите се обърнаха към бензиновите и електрифицираните модели.