Вече говорихме за рекордите на супер електроавтомобила NIO EP9 с 1341 к.с., един от които е поставен на 20 километровото трасе Нордшлайфе (Nurburgring Nordschleife).

20 километровата писта, използвана за сравнение на възможностите на най-бързите коли в света, е свикнала да търпи шумът на мощни двигатели с вътрешно горене, бълващи купчина децибели през огромни метални ауспуси. Бъдещето на автомобилната индустрия обаче е безпощадно и неизбежно. Все по-често гористата местност на Nurburgring ще става свидетел на футуристични автомобили разцепващи тишината на историческото трасе единствено с пискливия звук на високооборотни електромотори.

Ако преди години някой ми бе предложил да изгледам видео на електрически автомобил борещ се за време на Нордшлайфе, веднага бих погледнал календара дали не е 1 април. Та аз все още не съм виждал Toyota Prius на магистрала… нито пък Opel Amperа.
Сега обаче ви предлагам да изгледате видеото по-нагоре над статията и заедно да осъзнаем на какво са способни всъщност пискливите електромоторни супер автомобили. 1341 конски сили предоставени от Китайската компания NIO с база в САЩ не само че печелят титлата „Най-бърз електрически автомобил в света“, но и хвърлят ръкавицата директно в лицата на суперкарите задвижвани от изнервените метални бутала.