mopar

С пускането на няколко предварителни тийзъра в мрежата, Mopar подсказаха, че и тази година ‘под шатрата им’ в SEMA ще има какво да събира любопитните тълпи. Докато GM представиха внушителната си електрическа задвижваща система с 800 KW, тунинг звеното Mopar взривиха обстановката, залагайки на китов двигател с 1000 к.с. (1300 Нм) и класическото вътрешно горене.
От компанията са го кръстили 426 Hemi Hellephant като препратка към стария 7-литров Hemi мотор, обичан от всички фенове. Втората част на името е заигравка с това да подчертае мощта, теглото и размера му.

От Mopar побързаха да отбележат, че моторът е предназначен за монтаж само в превозни средства от преди 1976 г. включително и офроуд такива, но дори и на инженерите сигурно им е пределно ясно, че китовият двигател ще намери приложение в десетки легални и нелегални тунинг проекти, които не гонят покриване на регулациите за вредни емисии.

Напук на посоката, в която върви съвременното автомобилостроене, FCA, Dodge и най-вече Mopar, се бяха съсредоточили в разработването на по-големи двигатели с 4-цифрена мощност. Преди известно време тунинг звеното показа първите си Hemi Crates проекти в SEMA, а през последната една бе представен зверския Hellcrate. С тази скорост на развитие се очаква през 2022 година Mopar да продава китови двигатели с 1500 к.с.

Цената на това ‘сърце’ обаче не е малка. За версията със 707 к.с., чийто комплект включва неща като електроника с нов чип, лапи за захващане и окачване на мотора, сензори за температура на въздух, дебитометър, колектори и дори нов педал за газта, струва 19 530 долара. Бъдете сигурни, че за всяка по-мощна версия ще трябва да се бръкнете още по-дълбоко.