Винаги когато пишем за български тунинг проекти сме особено развълнувани. И нямам как да бъде иначе, на всички е ясно колко тежка е родната действителност и когато видим някой да постигне нещо вдъхновяващо, сме повече от щастливи. Днес обаче историята ни е малко по-различна.

Нека първо обаче ви поразкажем за собственика на невероятният Mitsubishi Lancer Evolution X. Колата е собственост на Мич Пчеларов. Наш сънародник, родом от Казанлък, който обаче подобно на много българи е емигрирал в САЩ. Въпреки че е живял в България едва 6 години, Мич не е забравил корените си. Лесно разбираме това само след две разменени съобщения. Момчето борави перфектно с родния си език, а българското знаме, както и надписа „BG Boyz“ на челното стъкло на Evo-то ни карат да се гордеем.

Трябва да отбележим, че това далеч не е първият проект на българина. През 2010 година Мич купува първото си Mitsubishi – Lancer GTS. Шест години той усилено работи по колата си, но въпреки това си мечтае за Evolution (Спокойно и за GTS-а ще ви разкажем, но друг път). През март месец 2016 година, мечтата на сънародника ни се сбъдва, той се сдобива с първия си Evolution X. Колата е леко чукната, но въпреки това цената е добра и се оказва в гаража на героя ни. В последствие обаче, той намира други забележки по автомобила, които не го впечатляват . Така и решава да се раздели с колата, за щастие бързо успява да я продаде и намира друга X-ка на прилична цена. Новият Evolution дори има някои доработки. За съжаление съдбата не е благосклонна към него. Шест месеца след покупката на колата, Мич тръгва с приятели до съседен щат за да покарат бегачките си на писта. Нашето момче спира на една бензиностанция да зареди гориво, а на излизане от нея, шофьор губи контрол над буса, който управлява и връхлита челно спортиста. Колата е напълно унищожена, но Мич Пчеларов излиза невредим от нея, а застрахователите му изплащат целия автомобил.

Така всъщност красавецът от снимките се оказва в ръцете на Мич. Както се казва всяко зло за добро, тъй като след инцидента той намира перфектният Mitsubishi Lancer Evolution X.

Колата е произведена през 2013 година, а в момента на покупката километражът и показва скромните 30 000км., при това е закупена от първия и собственик. Както вероятно предполагате, това не е края на историята. Скоро след покупката, сънародникът ни решава, че по колата има какво да се прави. От Япония са поръчaни, а в последствие и монтирани предна броня и карбонови спойлери на „Varis“. Багажникът пък също е изработен от въглеродни влакна и е на „Do-Luck“, освен това към него е прикрепен и Battle Aero заден спойлер.

Първоначално са монтирани фарове с Angel Eyes и вградени червени Demon Eyes (каква ирония само 😀 ) в лупите, но скоро омръзват на собственика и той ги сменя. Силно подкрепяме този ход, тъй като новите фарове придават допълнителна агресия към и без това уникалната предница на Evo-то. Custum фаровете са правени по поръчка, като са ползвани LED дневните светлини от фаровете на Audi A5, освен това през телефона може сам да си избира цвета в който да светят така наречените Demon eyes. Джантите също бързо биват сменени, първо от Япония са поръчани Work Emotion CR Ultimate,  но малко след това са сменени с оригинални Vossen CV7.

Работата по Mitsubishti-то обаче далеч не свършва до тук. Тепърва стигаме до performance частта.

Монтирани са coilover-и (регулируемо окачване) – Fortune Auto 500. Агрегатът също не остава стоков. Мич добавя intercooler, всмукателна система, тръби към кулера, както и test pipe (тръбата, която замества каталитичния конвертор) на ETS. Изработена е custum изпускателна генерация, а таблото се краси от AEM boost и air-fuel ratio измервателни уреди. За софтуерната настройка на колата, пък са се погрижили тунерите от Force-Fed Performance, като резултатът е 420к.с. Разбира се собственикът иска още, така че съвсем скоро очакваме Evo-то да носи под капака си над 600 коня.

Впрочем няма как да пропуснем и регистрационният номер на X-ката, а той е абсолютно легален и истински – „BAHMAAMU“, може би е случайност! :D. На снимките вероятно сте забелязали и българската регистрация, но тя не е истинска, тъй като за съжаление Evo-то не е стъпвало на родна земя.

Собственикът ни сподели, че далеч не мисли да приключва с проекта си, колата я чакат множество визуални, както и силови промени, но всяко нещо с времето си. Сега само можем да му благодарим, че ни показа красавицата си и да му пожелаем много бъдещи успехи. Както с автомобила му, така и в личния му живот. А на нас остава да се надяваме, някой ден Evolution-а да стъпи на български земя, за да можем да му се порадваме и на живо.