Mini подготвя първия електрически хот хеч

Mini

Предстоящият електрически модел на Mini ще бъде нещо повече от просто поредния компактен модел с нулеви емисии. Първото електрическо Mini ще се съсредоточи и върху производителността, като се стреми да се превърне в първия в света електрически хот хеч.

Базирайки се на хечбека с три врати, бъдещият Mini Cooper S ще бъде показан по-късно тази година, като използва съществуващата платформа UKL 1 като база, адаптирана за електрическото задвижване, съобщава Autocar.

Електрическото Mini най-вероятно ще доставя 181 к.с. от електрическия мотор на BMW i3 S, което му дава почти същото представяне като Cooper S с бензинов двигател. Очаква се допълнителното тегло на батерията да бъде компенсирано от моменталния въртящ момент, което ще направи Cooper SE бърз колкото своя брат.

Литиево-йонната батерия се очаква да бъде взета от i3, което дава на първия електромобил на Mini около 320 км пробег.

Mini представи своята концепция през 2017. Очаква се, че производственият модел да прилича визуално на Cooper S, с малки промени, които ще подчертаят неговата природа с нулеви емисии.

Компанията планира да разкрие Cooper S E по време на честването на своята 60-та годишнина тази година, виждайки идеалното време да започне следващата глава в историята си. Очаква се продажбите да започнат в Европа към края на годината.