Mercedes SL 73 AMG: най-редкият и най-якият, поне според нас!

SL 73

Това е Mercedes SL 73 AMG – един от най-редките модели на AMG, съществуващи досега, което означава колекционерски модел за луди пари!

Смята се, че AMG създават между 40 и 50 броя на SL 73 от 1997 г. до 2001 г., така че ексклузивността е гарантирана. На снимките виждаме фейслифт модел от 1999 г., който е доставен чисто нов в Япония и до днес има само 35 000 изминати км.

За да превърне този красив R129 в SL 73, AMG поставя 6,0-литровия M120 V12 и го увеличава до 7,3 литра. Подменени са всички „карантии“ по мотора. Крайният резултат е доста респектиращите 525 к.с. и въртящ момент от 750 Nm. Интересен факт е, че този модел споделя сърцето си с не кой да е, ами Pagani Zonda. Не е ли яко?

Цифрите, както се убедихме са доста солидни, така че моделът може да достигне над 320 км/ч. след премахване на ограничителя. 0-100 км/ч. отнема 4.6 секунди главно заради проблемите със сцеплението. AMG прави и някои необходими подобрения по окачването и спирачките, за да може SL да бъде в крак с мощността.

Външните промени са едва доловими, което прави SL 73 AMG един от най-инкогнито супермодели. Дискретният бодикит на AMG се вписва идеално с елегантните линии на купето, а класическите 5-спицови джанти са просто задължителни. Двойният ауспух и означението на багажника са единствените белези, които този SL включва. Кабината разполага с опционалните ергономични седалки, облечени в черна кожа, която срещаме и по таблото и вратите.

Като цяло този модел е една от най-добрите съвременни класики, предлагани днес, да не говорим за неговата рядкост. AMG вече не предлага такива скъпоценности.