Mercedes GLC F-Cell ще може да се движи на водород

GLC F-Cell

Mercedes започна да доставя първите GLC F-Cell на властите в Германия, както и на някои компании като немските железопътни линии, Air Liquide, Linde AG и др.

Други фирми и частни клиенти ще могат да изпитат новия GLC F-Cell чрез програмата Mercedes-Benz Rent, която ще започне от пролетта на 2019 година.

Новият Mercedes GLC F-Cell разполага с уникален хибриден задвижващ механизъм, който може да работи и с водород. В резултат на това новата версия на компактния SUV не отделя никакви емисии на СО2, съчетавайки дълъг пробег с кратки срокове за зареждане на бензиностанция, предлагаща въпросното гориво.

В пода има два карбонови резервоара, които могат да складират 4,4 кг. водород. Резервоарите са достатъчно големи, за да дадат на GLC пробег на водород от 430 км. В хибриден режим моделът може да измине до 498 км.

Литиево-йонната батерия има капацитет от 13.5kWh, осигуряваща енергия за електрическия мотор с мощност 208 к.с. Mercedes твърди, че зареждане от 10 до 100 процента отнема около 1,5 часа.

В допълнение към гореспоменатия хибриден режим, новият GLC F-Cell на Mercedes предлага три допълнителни режима на работа: F-Cell (където горивната клетка осигурява цялата необходима енергия, запазвайки зареждането на батерията незасегнато), Battery (чист електрически режим) и Charge (когато зареждането на батерията е приоритет).

Новият Mercedes GLC F-Cell ще бъде достъпен само в избрани градове в Германия като Щутгарт, Дюселдорф, Берлин, Хамбург, Франкфурт, Мюнхен и Кьолн. Както клиентите от бизнеса, така и частните клиенти ще могат да наемат GLC за кратките си или дългосрочни планове.