Mercedes EQS хвърля ръкавицата на Tesla

Vision EQS

Ако искате да знаете как ще изглеждат луксозните автомобили в бъдеще, Mercedes-Benz Vision EQS е тук, за да отговори на въпроса ви. Той пленява всеки с простия си, но прогресивен дизайн, да не говорим за брутално технологичния интериор.

Vision EQS е напълно електрически модел и разполага със 100 кВтч батерия и обща мощност от около 350 кВт (470 к.с.). На хартия той може да ускори до 100 км/ч. за по-малко от 4,5 секунди и ще продължи да ускорява до 200 км/ч. Пробегът му се очаква да е в порядъка на 700 км.

Лукс на ново ниво

Дизайнът на автомобила е доста специфичен и включва „течащи“ форми. Той ни създава чувството на една безкрайност и непрекъснат поток от енергия. Немският производител нарича Vision EQS „чувствено елегантен и драматично зареден“, и независимо дали ни харесва или не, той със сигурност е един от най-интересно изглеждащите автомобили на тазгодишното автомобилно изложение във Франкфурт.

Външните особености включват фарове Digital Light, всеки от които има два холограмни модула интегрирани в светлинната конзола. Това позволява почти неограничен брой вариации на светлината, които визуализират какви ще бъдат бъдещите модели на Mercedes по отношение на фаровете.

Задният край е особено иновативен с 229 отделни светещи звезди, докато предната решетка разполага с матрица, състояща се от 188 индивидуални светодиода, способни да създадат триизмерен ефект.

Вътре концепцията черпи своето вдъхновение от луксозните яхти, поради което може да се види табло, което се свързва с предната конзола и продължава без прекъсване към вратите. Целият кокпит обгръща пасажерите точно като палубата на лодка – това тип дизайнерска философия ще се внедри в бъдещите луксозни модели на Mercedes-Benz.

По отношение на материалите, автомобилът се предлага с висококачествен кристално бял микрофибър DINAMICA, заедно с имитация на ясен, изработена от рециклирани PET бутилки. Изкуствената кожа, срещана в интериора, съдържа фина текстура подобна на напа кожа. Таванът от своя страна се състои от висококачествен текстил, създаден от рециклирана пластмаса от океански отпадъци.

Технологията е еволюционна, по-специално усъвършенстваната система MBUX. Във Vision EQS тя ви поглъща изцяло, като можете да се потопите в нея чрез цялата повърхност на кабината. Органично появяващите се дисплеи и повърхности ви осигуряват изобилие от дигитални пространства, както и интелигентна светлина, която свети около пасажерите.

Другите характеристики на интериора включват вентилационни отвори, които са интегрирани много фино, а капаците за високоговорителите пък са от розово злато.

Представяне на пътя

Vision EQS Concept се предлага с електродвигатели както отпред, така и отзад. Те заедно с вградената в пода батерия спомагат за създаването на електрическа система за задвижване на всички колела с разпределение на въртящия момент. Мощността на автомобила е някъде около 470 к.с., а въртящият момент е 760 Nm. Достатъчно е, за достигнете 100 км/ч. за 4,5 секунди, а максималната скорост да е 200 км/ч.

Пробегът на Vision EQS обещава да е 700 км по WLTP стандартите. Шоу автомобилът подсказва, че ще презареди батерията си до 80% за „значително по-малко от 20 минути“ – ако приемем, че използвате зарядно от 350 кВт.

„С Vision EQS Mercedes-Benz избира изцяло нова, напълно променлива електрическа платформа. Това е в много отношения мащабируемо и използваемо на базата на кръстосаните модели: благодарение на модерната модулна система, междуосието и следата на гумите, както и всички други компоненти на системата, и по-специално батерията, те са променливи и следователно подходящи за широк спектър от различни концепции за превозни средства“, заяви автопроизводителят.

Що се отнася до автономните системи, Vision EQS е оборудван с автономна техника за шофиране от ниво 3, която е насочена към по-дълги пътувания по магистрала. Въпреки това, благодарение на сензорните си системи, нивото на автономност може да бъде разширено до напълно автоматизирано в бъдеще.