Mercedes EQC застрашава могъщия Tesla Model X

EQC

Tesla Model X е на път да се сблъска с най-големия си конкурент в лицето на Mercedes EQC.

По време на автомобилното изложение в Лос Анджелис Mercedes обяви, че електрическият кросоувър ще бъде на цена от 67 900 долара в САЩ. Продажбите започват в началото на следващата година. Това е със $ 17 090 по-малко от базовия Tesla Model X, който започва от $ 84 990.

Mercedes не пусна пълни подробности, но потвърди, че моделът ще има три нива на оборудване, наречени Progressive, Premium и Advanced. Дори и в основна форма, EQC се предлага с 10,25-инчов цифров инструментален клъстер и 10,25-инчова система за инфоразвлечения. На дисплеите ще се изобразяват редица специфични за EQC функции, включително пробег, състояние на батерията и енергийния поток, както и навигацията, която ще изчислява най-ефективния маршрут.

Progressive изпълнението ще има LED фарове, осветени прагове на вратите и амбиентно осветление в 64 цвята. Други акценти включват Active Brake Assist с автономно аварийно спиране и комуникационна технология Car-to-X.

Средното ниво EQC Premium ще има спортен външен вид, тъй като е стандартно оборудвано с AMG Line и Aero пакети. Последният добавя алуминиеви детайли, които подобряват аеродинамиката и помагат за увеличаване на пробега на кросоувъра.

Купувачите ще намерят безжично зарядно за смартфон, NFC свързаност и облицовка и дървени акценти. Моделът се предлага и с асистент при паркиране, който включва 360-градусова система за цялостен изглед.

EQC Advanced включва цялото гореспоменато оборудване, както и кожена тапицерия, отопляеми / вентилирани предни седалки и отопляеми задни седалки. Друг акцент е стандартният асистент за водача.

Всички модели се захранват от 80 кВтч литиево-йонна батерия, която взаимодейства с преден и заден електрически двигатели. Тази система осигурява на EQC задвижване на всички колела и комбинирана мощност от 402 к.с. и въртящ момент от 760 Nm.

Кросоувърът може да ускори до 100 км/ч. за 4,8 секунди и да достигне ограничена максимална скорост от 180 км/ч. За съжаление, Mercedes не разкрива пробега на новия си електромобил.

EQC може да се зареди от 10 до 80% за около 40 минути, използвайки бързо зарядно устройство с мощност 110 kW. Вкъщи, с 240V зарядно, батерията достига максимума си за около 10 часа.