Mercedes CLA Shooting Brake е практичен, но ще ви спечели със стил

CLA Shooting Brake

Mercedes разкри изцяло новия CLA Shooting Brake на автомобилното изложение в Женева, добавяйки практичност към купето с четири врати.

Новата кола е по-голяма в сравнение с предшественика си с 48 мм в дължина, допълнителни 53 мм настрани и 2 мм по-ниска, а междуосието е нараснало с 30 мм.

Отвън новото CLA Shooting Brake няма с какво да изненада. Това просто е по-практичната версия на вече представения CLA Coupe.

Shooting Brake има същия „sharknose“ дизайн, с удължен капак и големи отвори. Тъй като автомобилът използва езика на Mercedes Sensual Purity, виждаме по-меките линии и криви по купето. Разбира се, основната разлика е багажника, който има обем от 505 литра в сравнение с 495 литра в стария модел.

Интериорът на CLA Shooting Brake е идентичен с този на Coupe по отношение на дизайна и технологията. На лице е двукомпонентният дисплей, трите въздушни отвора, амбиентното осветление и др. MBUX системата е станала по-умна и интуитивна.

CLA Shooting Brake

Mercedes казва, че CLA Shooting Brake, заедно с братовчеда Coupe, имат най-спортните характеристики на шофиране от всички нови компактни модели. Окачването е проектирано за комфорт и тишина със спцеиални рамена, които разсейват вибрациите отзад и хидравлични опори отпред. Междувременно, голям стабилизатор намалява усукването в завой, а Adaptive Damping системата позволява на водача да превключва между различни режими на шофиране.

Аеродинамика, въпреки по-големите размери е изключителна. CLA Shooting Brake постига коефициент на съпротивление 0,26, въпреки че е повече от този на Coupe-то 0,23.

Що се отнася до активната безопасност, моделът е заимствал силно от S-Class, като може да гледа до 500 метра напред и дори да управлява частично автономно в определени ситуации. Той разполага с Active Distance Assist (Асистент за дистанция), Active Steer Assist (Асистент за активно управление), Active Lane Change Assist (Асистент за смяна на лентата), Active Park Assist (Активно подпомагане при паркиране) и още.

Задвижването в този стилен малък Benz ще идва от широка гама от дизелови и бензинови агрегати, с опции за ръчна или кутия с двоен съединител. Предаването ще бъде както към предния мост, така и към четирите колела. Водещата спецификация ще бъде CLA 250 Shooting Brake с 222 к.с. от 4-цилиндров бензинов агрегат, свързан с 7G-DCT скоростна кутия.

Mercedes ще пусне CLA Shooting Brake по света през септември.