Mercedes-Benz CLS 2019-иновативен и респектиращ

Когато през 2005 г. за първи път излезе Mercedes-Benz CLS не бяхме запознати с концепцията зад автомобила. Четиривратото купе беше непозната формула и се появи за първи път именно тогава. Тя се оказа доста успешна и големите производители веднага я прегърнаха. Скоро очакваме и третото поколение на CLS, което за разлика от първите две, които изглеждаха някак по-леки от E-класата, то сега имаме по-сериозна машина. Няма как да е иначе, защото новата Е-класа порасна, следователно и купето трябва да увеличи размера си.

Въпреки че новият модел на Mercedes все още е тежко камуфлажиран, ясно може да се отчете гладката линия, започваща от задния калник и стигаща чак до предната врата. Задната част на автомобила е пораснала значително, напомняйки малко опашка на лодка. Отзад моделът е малко по-объл от настоящия дизайн на германците, който те налагат в последните си модели. Предницата се спуска надолу и изглежда агресивна и заплашителна с новата си решетка. Фаровете също допринасят за хищническият си вид. Отпред CLS наподобява малко Mustang, но агресията има едно лице.

Отвътре новото купе на Mercedes изглежда по-просторно и с повече въздух за пасажерите. Контролният панел и дисплеите са дошли от новата Е-класа, но доколкото разбираме, вентилационните отвори са с променен дизайн, наподобяващ турбина и имат вградено LED осветление. Голямата разлика с предишните модели е наличието на три места на задната седалка. Въпреки по-дебелата C-колона, отзад също се чувства увеличение в пространството и, макар че средното място е предимно за деца, колата изглежда просторна. Широкоекранният кокпит от S-класата също е представен като опция.

Ключова иновация в новия CLS е използването на редови 6-цилиндрови двигатели, вместо V6. Дизелът ще разполага с 281 к.с., докато бензинът ще бъде с интегрирана хибридна система и ще развива 362 к.с. Mercedes-AMG CLS53 най-вероятно ще разполага с по-мощна версия на агрегата с 430 кс. 4-цилиндровите мотори ще предлагат съответно 241 к.с. и 295 к.с. за дизел и хибриден бензин. 48-волтовият електрически мотор ще изключва двигателя, когато той не се ползва и ще добавя 20 к.с. при ускорение. Не се очертава V8 CLS63, тъй като по всяка вероятност той ще бъде заменен от четириврат Mercedes-Benz AMG GT.

Круизерът ще се предлага стандартно с пасивно стоманено окачване. Активно стоманено, както и въздушно окачване с контрол на стабилността на купето са представени като опция. И трите варианта са настроени, така че да предоставят завладяващо спортно изживяване. Колелата са 18-цолови стандартни, 19′ и 20′.

Очаква се новият CLS да дебютира на изложението в Лос Анджелис в началото на декември. Продажбите ще стартират другата година. Нямаме търпение да видим този огромен флагман в пълния му блясък.