Mercedes-Benz CLK GTR е един от най-откачените и невероятни автомобили, правени някога

CLK GTR

Mercedes-AMG казва сбогом на прекрасния V12 двигател в полза на разработването на V8 с електрическа система. 12-цилиндровият двигател ще живее в автомобили от висок клас на Mercedes, като Maybach, но няма да бъде включен в плановете на AMG.

И това ни прави тъжни, защото марката постави славния двигател в някои от най-добрите си автомобили.

Що се отнася до автомобилите, задвижвани от V12 на Mercedes, CLK GTR и CLK GTR Roadster са най-лудите автомобили от производителя. Колата е в същата категория като Porsche 911 GT1 Strassenversion, автомобил, който е несправедливо забравен.

Както е при много великолепни автомобили от 90-те години, CLK GTR се ражда от нуждата от състезания на Mercedes. За разлика от другите производители, обаче, марката не излиза с модифициран суперавтомобил в състезание. Това, разбираемо, привлича гнева на други марки, но Mercedes в крайна сметка спазва обещанието си, излизайки с най-откачения си суперавтомобил в надпреварата.

Но преди да стигнем до суперавтомобила, важно е да разберем какво се е случило на пистата. За период от четири месеца през зимата на 1996 г. до 1997 г., Mercedes построява състезателната кола CLK GTR. Мисленето зад машината е доста ясно – да се бори с McLaren F1 GTR във FIA GT шампионата. На производителя му отнема само 128 дни, за да проектира CLK GTR и да произведе конкурент в GT1 класа от световна класа.

Интересното е, че Mercedes и AMG са използвали F1 GTR за целите на тестовете. Производителят действително купува един McLaren като изпитателно муле за своята състезателна кола. Макар това да звучи много скъпо и налудничаво, е било единственият начин, по който производителят може да построи машина в такъв кратък срок, особено след като ФИА поема контрола върху BPR Global GT през 1997.

Състезателната кола се задвижва от 6.0-литров V12 двигател, който изстрелва 600 конски сили. Благодарение на двигателя, аеродинамичното купе и няколко талантливи пилота ,състезателната кола печели 17 от 22-те състезания, в които взема участие. През сезон 1998 г. CLK GTR, с известна помощ от CLK LM, печели всички състезания във FIA GT шампионата.

Колите са толкова добри в състезанията, че реално убиха GT1 класа. За сезон 1999 г. никой друг производител не посмя да вземе участие в GT1 класа и така убийствения клас бе изгубен. Да се ​​изправиш срещу нещо толкова доминиращо може да те обезсърчи.

За да получите бърз обрат на това, колко добре направи CLK GTR на пистата, проверете видеото на Mercedes по-долу.

GT1 класът може и да умира през 99, но Mercedes все още трябва да изпълни обещанието си да произведе пътнически автомобили, базирани на CLK GTR. Официалният брой на хомологираните автомобили, които Mercedes е построил, е 26.

20 от тях са купета, а 6 са роутърстери. Не е изненадващо, че машините са пътни варианти на състезателната кола, но те са по-мощни и имат по-големи двигатели. Вместо 6.0-литровият V12, шосейните версии са оборудвани с 6.9-литров V12. Мощността от него е увеличена до 612 к.с. Няколко модела, обаче, имат още по-големия 7.3-литров V12, който изстрелва 655 к.с. Този двигател по-късно намира пътя си в Pagani Zonda.

Макар че двигателят е една от основните причини да се влюбим в суперавтомобила, скоростната кутия също е една от най-важните. Колата споделя много от същите компоненти като състезателната машина, включително и нейната брутална скоростна кутия.6-степенната трансмисия с пера е груба и сменя предавките, сякаш стреля. Макар че има съединител, ако сте достатъчно добри в уцелването на оборотите, можете да не го използвате. Това, обаче, изисква ремонт на трансмисията на всеки 500 мили.

Суперавтомобилът, подобно на много супермощни автомобили, е с главозамайваща цена. Той е построен в ограничени количества и стъпва на около 1,5 млн. долара. Солидната сума не е без покритие – ускорение до 100 км/ч. за по-малко от 4 секунди и максимална скорост над 320 км/ч.

CLK GTR е построен в друга епоха в автомобилната индустрия. Може да се е появил в  странен период от време, след Ferrari F40 и преди Enzo, но все още е невероятен суперавтомобил по днешните стандарти. CLK GTR не прилича на нито една друга кола, когато се появи и Mercedes V12 помогна той да бъде специален. Нищо чудно, че продаващите се бройки удрят 7-цифрени суми.

Погледнете видеоклипа на CLK GTR Roadster по-долу и се опитайте да не се усмихвате.