Mercedes-Benz ще вади още коне от 2.0-литровия си турбо агрегат

Mercedes

Mercedes-AMG ще пусне новия си 2.0-литров турбо 4-цилиндров двигател в няколко модела AMG 45 в близко бъдеще. Компанията смята да го напомпа още повече.

M139, както е кодовото му име, вече беше официално потвърден с пикова мощност от 415 к.с. и 500 Nm въртящ момент. Мощността на литър е впечатляващите 208 к.с., което го прави най-мощният 4-цилиндров автомобилен мотор в масово производство.

В сравнение с M133, който задвижва предишниото AMG 45, M139 е завъртян на 180 градуса, като турбокомпресорът и изпускателният колектор са обърнати назад. Турбото включва нови компоненти, а двигателят е с подобрен изпускателен колектор, който помага да се предотврати негативното влияние на отделните цилиндри по време на натоварване. Маслото, с което той ще работи е 0W20!!

Произвеждането на 4-цилиндров двигател с турбокомпресор с толкова много мощност е впечатляващо постижение, станало възможно благодарение на многобройните ъпгрейди, които варират от нови системи за охлаждане на маслото и водата до алуминиеви бутала и ултра подсилен колянов вал. И все пак инженерите от Афалтербах не се задоволяват с резултата.

По време на неотдавнашно представяне, Mercedes-AMG ръководителя за развитието на двигателите Ралф Иленбергер посочи, че в плановете им има още мощност.

„Ще има още. Винаги има място за подобрение. Но 415 к.с. е наистина доста високо число, особено когато това е уличен автомобил. Това беше предизвикателството. Ще видим какво ще донесе бъдещето ”, каза той.

Ако AMG повиши мощността и стойността на въртящия момент, бихме могли да видим някои много вълнуващи коли. Все пак, замислете се, че суперавтомобилът от началото на 2000-те Ferrari 360 Modena разполагаше със „само“ 395 коня (и по-малко въртящ момент). И, въпреки това, беше много бърз.