Mercedes-Benz и BMW ще опростят дизайна си

Както Mercedes-Benz, така и BMW казват, че ще изхвърлят ненужните дизайнерски линии в полза на по-минималистични екстериори.

За Mercedes, най-новото поколение CLS и A-Class представляват началото на този нов подход. Вместо да се внедряват остри и агресивни линии от двете страни на моделите, марката реши да ги изостави напълно.

Това може би е най-очевидно при новата A-Class. Докато предшественикът му включваше две линии по протежение на страничната част, най-новият модел няма нито една, а вместо това предпочита по-фината линия, която се простира от предния калник до задния.

Говорейки пред Automotive News Europe, главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетче заяви, че предстоящите модели на Mercedes ще следват тази нова философия.

Mercedes

„Предишният дизайн на A-class трябваше да бъде остър и шумен с причина: да привлече вниманието, концепцията се прие широко от конкурентите, така че е време да продължим. Като наш ръководител на дизайна, Гордън Вагенер казва: „Ако ви харесва, махнете едналиния. Ако все още ви харесва, махнете още една линия.“

BMW почти признава, че и те трябва да променят своята философия на дизайна и го правят, като се вдъхновяват от някои от своите модели от дългото им наследство.

„Сега има повече конкуренция. Светът се е променил. Темпото е бързо, така че дизайнът ни трябва да се променя по-бързо“, призна британският дизайнер на BMW Group Адриан ван Хойдонк.

„Ще изчистим нещата. Ще използваме по-малко линии; линиите, които ще имаме, ще бъдат по-ясни и по-точни.“