amg project one

Mercedes-AMG призна, че пускането на хиперкара Project One ще се забави с почти една година. Първоначално бе планирано да се появи през 2019 г., но ръководителят на Mercedes-AMG Тобиас Моърс сега преоценява старта, който ще се проведе някъде между средата и края на 2020 г. Причината е закъснение, свързано с интегрирането на хибридния двигател от Формула 1. Mercedes-AMG в момента работи с дивизията си за високопроизводителни двигатели (HPP), за да реши проблемите.

Всъщност не е изненадващо да чуем подобно нещо. Очакваше се да се появи такава новина предвид факта какви технологии са подготвени за хипер купето на AMG Project One. Шефът на AMG Тобиас Моърс актуализира приблизителния финален срок на графика в интервю пред Top Gear като поясни, че за удължаването му роля имат затрудненията по нагаждането на Ф1 мотор в шосейна кола.

По-конкретно става дума за празния ход, който при 1.6 литровите турбо двигатели на болидите е 5000 об/мин – крайно не подходящо за кола легална за улиците. Целта на екипа е да намали това число до 1200 об/мин., но пък ще остане проблемът с нормите на вредни емисии.

„Имате изтичане в дроселите на Формула 1 и на никой не му пука, защото празният ход е 5000 об/мин“ – обяснява Моърс. „При 1200 об/мин трябва да спазвате екологичните регулации. Трябва ви стабилен празен ход. Ако той е нестабилен и изгарянето ще e такова, което влияе на екологичната норма.“

Въпреки пречките и предизвикателствата, Моърс е убеден, че въпросите ще бъдат преразгледани. Екипът му в AMG работи съвместно с HPP, за да се вземе правилното решение за Project One. High-Performance Powertrains играждат задвижващите системи на болидите в шампионата и не е тайна, че имат голям принос за осъществяването на Project One.