Mercedes-AMG One е болид от Formula 1 за пътя

One

Mercedes-AMG One очевидно се отлага за 2021 г. поради трудностите, които германците срещат с внедряването на F1 технология за пътя.

Сигурни сме, че клиентите са малко разстроени от това. Но след тези клипове, надяваме се, те да са малко по-обнадеждени и да не страдат, че не могат да се докоснат до дългоочакваната машина.

Клиповете са заснети на неотдавнашно събитие в Баден Баден, Германия, където на собствениците на AMG бе предложена възможността да видят One и предстоящия Mercedes-AMG GT R Black Series отблизо. Клиповете са заснети без музика отгоре, така че ще можем да се насладим на шума от агрегатите на зверовете. Качеството на видеоклиповете не е най-доброто, но все пак ще чуем как звучи болид в по-цивилизована форма.

Не е учудващо, че звукът се доближава максимално до болидите от настоящата турбохибридна ера. Все пак няма гаранция, че уличната кола ще звучи точно така, тъй като този прототип вероятно не покрива никакви норми за вредни емисии. Автомобилът със сигурност не звучи като традиционен суперавтомобил с ревящите V8, V10 или V12 двигатели.

Твърди се, че инженерите на Mercedes-AMG се борят да гарантират, че хибридният 1.6-литров турбо V6 може да отговаря на нормите за емисии според WLTP. Освен това на инженерите на AMG е трудно да гарантират, че той няма да се нуждае от електрическо предварително подгряване, както е в кралския моторен спорт. Но ние сме почти сигурни, че в крайна сметка те ще намерят решение. Залозите са твърде големи и не само собствениците, но всички ентусиасти ще се радват да видят One по улиците.

Освен информацията от клиповете, шефът на Mercedes-AMG Тобиас Мьорс каза, че няма планове предстоящият AMG One да се състезава в класа на хиперколите в Le Mans срещу Aston Martin Valkyrie.

„Наистина ми е любопитно как става това“, каза той по отношение на новите правила. „Знам, че има ангажираност около Valkyrie, знам, че клиентите ни попитаха дали ще направим това с Project One, но ми е любопитно как ще се движат толкова скъпи коли в специални серии в условията на „Балансиране на представянето“, той каза.

„Не мисля, че това е правилният начин. Имам притеснения от една страна, докато от друга наистина съм развълнуван да видя тези коли да се състезават заедно. Това е невероятна ситуация. Но да инвестирате такава сума пари в състезания, ориентирани към равни възможности? Засега не съм за това.“

Автомобилите, които се състезават в новия клас хиперкар трябва, според наскоро формулираните наредби, да имат максимално тегло 1100 кг и мощност от 738 к.с. Производителите могат да избират дали техните автомобили ще включват хибридни или изцяло с вътрешно горене двигатели. Aston Martin потвърди, че Valkyrie ще разчита единствено на своя V12 двигател Cosworth. За разлика от това, Toyota ще участва с хибрид.

Aston Martin неизбежно вижда класа на хиперкарите като начин за популяризиране на Valkyrie и утвърждаването му в света на автомобилите. Mercedes-AMG вече направи това с пет поредни титли във Formula 1 и очевидно не смята, че е необходимо да се състезава в състезания за издръжливост.