Mercedes-AMG GT R Pro 2020 ще доминира в GT класа

AMG GT R Pro

Новият член на семейството на Mercedes-AMG GT беше представен за 2020 година на автомобилното изложение в Лос Анджелис, включително лимитирания AMG GT R Pro.

AMG GT R Pro е проектиран специално за пистата и е построен благодарение на опита на производителя с AMG GT3 и GT4. Има четири ключови области, където Pro се отличава от други модели; окачването, леката конструкция, аеродинамиката и външния вид.

Mercedes-AMG разработи ново окачване за GT R Pro, където компресията и твърдостта могат лесно да се коригират. Автомобилът използва и регулируема торсионна карбонова щанга отпред и регулируема куха стоманена щанга отзад. Освен това, AMG GT R Pro е снабден със сферични лагери не само на долните носачи, като „нормалния“ AMG GT R, но също така и на горните. Спортният автомобил разполага с карбонова кора отдолу, която обещава да подобри твърдостта и да добави стабилност.

Освен това, Mercedes-AMG GT R Pro 2020 е оборудван със стандартни керамични спирачки и олекотени ковани джанти от AMG Performance, предлагани в титаниево сиво.

AMG GT R Pro

Аеродинамиката също отличава AMG GT R Pro от други модели. Отпред виждаме нова престилка, която включва канарди от карбон, за да подобрят стабилността при по-високи скорости. Mercedes-AMG също така разработи отвори за въздух в предните калници, за да намали повдигането на предния мост, а отзад, има малък аеро елемент отново от карбон зад колелата.

Подобренията завършват с Carbon Packages I и II, които включват различни елементи от лекия материал, включително огледалата за обратно виждане, задния спойлер и задния дифузьор. С AMG GT3 състезателният пилот Маро Енгел зад волана, прототипът AMG GT R Pro наскоро завъртя Nurburgring за 7:04.632.

Подобно на „стандартния“ AMG GT R, Pro разполага с 4.0-литров V8 двигател с 577 к.с. и въртящ момент от 700 Nm между 1900 о  мин и 5500 об/мин.

Разгледано отвън, новото семейство на AMG GT се вдъхновява от купето с 4 врати, особено при LED светлините. Задният дифузьор също е различен, а накрайниците на ауспусите са променени, за да отразят формата на купето AMG GT с 4 врати. Базовите модели AMG GT сега имат две кръгли изпускателни тръби, докато по-бързият AMG GT C разполага с трапецовидни накрайници. AMG GT R запазва своя голям централен отвор и продължава със скрити в дифузьора тръби.

AMG GT R Pro

Най-важното е, че напълно нов, цифров, 12,3-инчов инструментален клъстер сега е на разположение, заедно с 10,25-инчов мултимедиен дисплей на централната конзола. Инструменталният панел предлага редица различни стилове на дисплея, включително „Supersport“, който заимства от моторни спортове, като например кога водачът трябва да смени скоростите. Mercedes-AMG разполага и с нови бутони по централната конзола.

Воланът също е променен. От 2020 г. AMG GT получава същия AMG волан като AMG GT 4-door coupe и актуализиран C63. Той е плосък отдолу и е обвит в черна напа кожа и микрофибър или в изцяло микрофибърно покритие в зависимост от спецификациите. Той включва също обновени пера, както и интегрирани бутони, които контролират функциите на цифровия и мултимедийния дисплеи. Виждаме и кръгъл контролер. Чрез него шофьорите могат да променят режима на шофиране.

AMG GT R Pro

Може би по-важно от всички тези актуализации е новия AMG DYNAMICS режим на шофиране. Този нов режим оптимизира динамиката, за да предложи по-голямо странично ускорение, по-добро сцепление и реакция на промяна на натоварването. Системата е в състояние да предвиди поведението на автомобила въз основа на действията на водача и серия сензори. Mercedes казва, че тази система осигурява на шофьора много автентично шофиране „с висока динамика в завоите и оптимално сцепление, както и висока стабилност и предвидимо управление“.

Моделът за 2020 г. също така приветства AMG Track Pack. Тази система е част от системата за инфоразвлечение COMAND и когато работи на писта, открива и записва повече от 80 данни, специфични за автомобила, десет пъти в секунда. След това системата може да бъде използвана от водача, за да анализира и подобри уменията си за шофиране.

Мощността за 2020 г. в Mercedes-AMG е 469 к.с. и 630 Nm, а в AMG GT C – 550 к.с. и 680 Nm. Информация за цените и наличността все още предстои.