Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic+ Coupé 2017 е тук

GLC 63

Mercedes-AMG GLC S 63 се появи и е най-мощният SUV в средния клас.

Той е поставен над Mercedes-AMG GLC 43 в продуктовата гама. Неговите преки конкуренти ще бъдат Porsche Macan Turbo и BMW X3 M40i. Очаква се поява на още претенденти в класа от Jaguar и Alfa Romeo през 2018 г.

Доставките на новия GLC 63 ще започнат през пролетта на 2018 г. Той ще се предлага в две разновидности по форма – купе вариант и в стандартен вид. Докато GLC 43 стои между базовите модели и спортиста на AMG, то последният е пълен с технологии от тунинг подразделението.

Всички напомпани SUV-та разполагат с 9-степенна автоматична скоростна кутия. Тя се появи за първи път в Mercedes-AMG E 63. Също така е включена и последната версия на 4Matic системата за задвижване на всички колела. В нея се намира нов електронно-механичен съединител, който свързва перманентно задвижваната задна ос с предната ос в зависимост от условията на сцепление.

GLC 63

Окачването също е взето от други AMG спортисти. Отпред то е 4-линково, срещано в C 63, а отзад е мулти-линково, подобно на E 63. Друга опция в модела е Air Body Control система, предлагаща три нива на твърдост на амортисьорите – Comfort, Sport and Sport Plus.

Поредното нововъведение е Dynamic Select системата, която предлага множество нива на управление. Регулират се твърдостта на окачването, воланът става по-остър, предавките по-къси и се засилва шумът от двигателя. Нивата са Comfort, Eco, Sport, Sport Plus and Race. Ако Eco функцията ви се струва неуместна за такъв тип автомобил, трябва да знаете как тя работи. Между 60 и 160 км/ч. при леко натоварване на мотора тя просто го изключва, като той се запалва при леко подаване на газ.

GLC 63 S пристига с 20-инчови джанти, спортни седалки и електрически заден диференциал. В стандартните версии на модела той е механичен. Допълнително можете да добавите керамични спирачки, AMG спортен ауспух и Driver’s Package пакет, който вдига максималната скорост от 250 на 270 км/ч. В S вариантите този пакет е задължителен, като тук топ скоростта е 280 км/ч.

GLC 63

Най-забележителното в топ SUV-а на Mercedes е може би звукът. С включен Sport Plus режим и добавен спортен ауспух, V8-макът в германеца наподобява състезателен автомобил от NASCAR. Така всяко сваляне на предавка от перата зад волана е придружавано от чутовен тътен.

GLC 63 S произвежда от своя 4.0-литров V8 biturbo двигател 503 к.с. и 700 Nm въртящ момент. Тази мощ позволява на 2-тонното купе да ускори до 100 км/ч. за смайващите 3.8 сек. За сравнение Porsche Macan Turbo се справя за 4.4 сек. с пакет с подобрения, а на BMW X3 M40 му отнема 4.8 сек.

Въпреки голямото тегло и тежкият V8 мотор отпред, SUV-то се държи перфектно в завой. Особено в режимите Sport and Sport Plus ще усетите много рязко и директно управление. Това не е за сметка на комфорта разбира се. Въздушното окачване върши чудесна работа при заличаването на несъвършенствата на пътя. Сцеплението на четирите гуми благодарение на 4х4 е невероятно.

GLC 63 Coupé разполага с типичното за Mercedes-AMG качество и един от най-луксозните интериори. Листът с екстри и подобрения на динамиката също е огромен. Въпреки несъвършенствата си спрямо прекия конкурент Macan Turbo по отношение на директното управление, Benz-ът е впечатляваща машина. Той сякаш чупи законите на физиката, премествайки своите 2 тона за феноменално време. Този SUV определено си заслужава.