формула 1

Шефът на отдела разработващ двигателите на Mercedes във Формула 1 Анди Коуел заяви, че екипът е на косъм да разработи двигател с мощност над 1000 к.с.

От началото на новата турбо ера Mercedes-Petronas доминира в шампионата, печелейки 4 поредни титли. Коуел заяви, че през този сезон моторът на болида е надвишил 900 к.с., а очакванията за догодина са още по-големи. През 2017-та за първи път двигателят е преминал границата над 50% КПД. За сравнение ще кажем, че първите турбо мотори от новата ера (2014 година) постигаха 44% КПД.

В последните години коефициентът на полезно действие се превърна в един от най-важните фактори сред инженерите, най-вече поради ограничението на горивния поток от 100 кг на час. Смята се, че тазгодишният M08 EQ Power+ е най-ефективния двигател в изсторията на Ф1 до сега.

На въпроса как биха се представила 1000 к.с. мощност на пистата Коуел отговори, че все още е рано да се каже, тъй като тепърва предстоят зимните тестове и най-рано на пролет ще може да се коментира баланса между шасито и новия мотор.