Mercedes иска да забрави за катастрофите с ESF Concept

ESF

Mercedes-Benz работи върху концептуален автомобил, който обещава да бъде почти неразрушим – и не защото е концепция и никой няма да го кара, а заради иновативните технологии, които ще включва.

Понастоящем известен като ESF, а преди това експериментален автомобил за безопасност (ESV), този нов Mercedes-Benz ще бъде най-безопасният в компанията и ще играе важна роля в дългосрочната цел на автомобилопроизводителя – да изкорени напълно пътнотранспортните произшествия.

„Безопасността е основната ДНК на Mercedes и крайната цел е никакви инциденти в трафика“, каза шефът на проучване и развитие в Mercedes Ола Калениус.

Запитан от Motoring за автомобила по време на шоуто за потребителска електроника в Лас Вегас, Калениус отказа да разкрие конкретни детайли, но със сигурност знаем, че автомобилът ще използва усъвършенствана автономна система за шофиране.

„Неща като автономното шофиране и усъвършенстваната помощ за водача са всички фактори, необходими за намаляване на пътнотранспортните произшествия. Защото почти всички пътнотранспортни произшествия са заради човешка грешка.“

„След като бях инженер в продължение на няколко години, аз съм абсолютно изумен от изобретателността и творчеството на инженерите. Тя никога не спира. Ще представим нещо в средата на тази година, за да покажем как ще изглежда бъдещето на безопасността. Не искам да казвам какви са характеристиките [но] има някои неща, които са много близко до серийно производство.” добави той.

Въпреки че Mercedes се готви да представи концепта ESF тази година, трудно е да се каже кога технологиите в него ще се насочат към производствените автомобили на марката. Когато и да пристигат, те ще попаднат в луксозните S-Class и E-Class модели.