mercedes-a-class

Автомобилният гигант Mercedes-Benz загатна своите нови дизайни, които достигат съвсем ново ниво. Дизайнът на настоящата А-класа на производителя вече отива в миналото, защото новата генерация ще представи нещо съвсем невиждано – заоблени ръбове и напълно новаторска визия.

На медийно събиране в Зинделфинген, Германия, Даймлер откри своя отдел по дизайн, за да покаже новите дизайни за бъдещите модели. Главният дизайнер Гордън Вагнер описа показаното като новаторство в най-чистата му форма.

Най-интересното на събитието се оказа разкриването на скулптура, която загатва какъв ще бъде новият дизайн на следващото поколение А-класа. Червената метална скулптура разкри четириврат седан – от Mercedes-Benz подготвят моделът за американския пазар, където седаните се продават много по-добре от хечбеците.

Седанът от новата А-класа ще се присъедини към цяла нова гама модели, които също ще бъдат с предно задвижване. Освен седан, А-класата ще има представител и сред хечбеците. Нови модели ще видим и от CLA и GLA класите, както и от B-класата. Здравите и надеждни SUV кросоувъри от GLB- класата  също ще имат нови представители.

Хвърлихме един бегъл поглед върху новата А-класа седан и в тестовият център на Даймлер в Зинделфинген. Въпреки че тя бе напълно покрита, за да не разкрие нищо повече от първоначално загатнатото, забелязахме сравнително малък и къс багажник и заден спойлер. И докато седанът залага на заоблени линии, има и провокативни елементи по дизайна му, като например решетката Rennsport, която много прилича на тази върху AMG GT R модела, която пък сама по себе си е заимствана от класическия 300SL Panamericana.

Очакваме новият седан от А-класата да бъде пуснат в продажба през 2018 година като модел от 2019 година. Със сигурност колата ще бъде много по-просторна и практична от CLA-класата и вероятно ще изглежда много добре до новите конкурентни модели на Volkswagen Jetta и Audi A3. Моторът на А-класата вероятно ще бъде четирицилиндров с турбокомпресор, а цената ще бъде малко под тази на CLA-класата, която започва от 33 хиляди долара.