Какво разграничава суперавтомобил, ориентиран къ писта, от хиперкар със същото предназначение? Както показва следното видео, доста.

Екипът на списание Motorsport Magazine наскоро изправи един срещу друг McLaren Senna и Porsche 911 GT2 RS. Двата автомобила не се конкурират помежду си и имат огромна ценова разлика и някак си не е честно да ги сравняваме.

Списанието организира драг състезание с дължина 1000 метра. Senna се задвижва от 4.0-литров V8 с два турбокомпресора, който доставя 789 к.с. Въпреки задното предаване, McLaren оборудва Senna с брутална launch control система, която гп прави един от най-бързо ускоряващите автомобили на земята. Не само, че е по-бърз от всички други McLaren-и, но също така е и един от най-бързите автомобили с двигател с вътрешно горене.

За сравнение 911 GT2 RS изглежда… по-бавно. McLaren не само побеждава GT2 RS в състезанието. Той направо го унищожава и изчезва в далечината. В края на надпреварата Senna е може би с 10-15 дължини пред германеца.

Въпреки резултата, би било глупаво да се каже, че Porsche-то е бавно, тъй като неговият 6-цилиндров twin-turbo двигател произвежда 690 к.с. Също така той притежава рекорда за обиколка на Nurburgring за производствен автомобил. Все пак няма как да сравняваме бутиков хиперкар, чиято аеродинамика и технологии го превръщат в абсолютен звяр спрямо шосеен суперкар, който е достатъчно бърз, за да се нарече Крал на „Зеления ад“.