McLaren Senna GTR Concept шокира с форми в Женева

Senna GTR

Точно когато си помислихме, че McLaren Senna е олицетворение на настоящата технология на британската марка, концептът McLaren Senna GTR беше представен на автомобилното изложение в Женева, и показа нови висоти.

Въпреки че съдържа думата „Concept“ в своето име, McLaren Senna GTR вече е потвърден за производство, следвайки стъпките на P1 GTR като модел само за писти.

Шасито на McLaren Senna GTR Concept е същото Monocage III като „обикновения“ Senna. GTR ще тежи приблизително колкото по-базовата кола, но ще се възползва от по-голяма грубост. На този етап всички в McLaren казаха, че той ще разполага с над 825 к.с.

Но не е това, което наистина разграничава Senna GTR от колата, на която е базирана. Вместо това ключовите разлики се крият в аеродинамиката, включително нови предни и задни калници. Изключително огромен преден сплитер и заден дифузьор са също са налице. Тези модификации ще доведат до над 1000 кг. притискателна сила, което ще направи Senna GTR най-бързият McLaren без Formula 1 болидите.

Главният изпълнителен директор на McLaren Майк Флуит потвърди, че 75 броя ще бъдат направени за клиентите. За пример, само 500 единици от обикновения Senna ще бъдат предназначени за производство. Точните технически спецификации ще бъдат обявени по-късно тази година, а конструкцията на GTR ще започне през 2019 г.

„McLaren Senna е създаден от самото начало с пълния набор от изисквания за пътя и пистата, така че разработването на версията GTR е в рамките на първоначалния проект“, заяви инженерът от McLaren Automotive Design Engineering Дан Пери-Уилямс.

„Концептът McLaren Senna GTR, представен в Женева, не е завършен, но дава ясна представа за нашето мислене за колата, която обещава да бъде най-екстремният и вълнуващ Mclaren, правен някога.“