McLaren Senna GTR е най-бързата пистова машина със затворен кокпит на британците

Senna GTR

Година след дебюта си в концептуална форма, McLaren Senna GTR е готов за производство. Силно казано „производство“, тъй като говорим за ужасно мощен хиперкар, произвеждан в само 75 бройки.

McLaren казва, че Senna GTR е „най-бързият пистов автомобил на McLaren след Formula 1“ и това е всичко, което трябва да знаете за него. Задвижван от 4-литров V8 двигател с два турбокомпресора, той насочва 814 к.с. и 800 Nm въртящ момент към асфалта.

Това означава, че има 25 коня повече, отколкото шосейният Senna. Инженерите постигат резултата след настройка на чипа и премахване на втория катализатор.

Може да не звучи много, но Senna GTR е по-лек. Благодарение на карбон-композитното купе и карбоновата предпазна клетка, теглото му е 1,188 кг. Това му дава съотношение мощност-тегло от 684 к.с. Сравнено с останалите автомобили на McLaren, това е най-добрият резултат, няма значение дали говорим за шосейна или пистова машина.

Двигателят е съчетан със същата 7-степенна автоматична скоростна кутия (SSG) с двоен съединител, която разполага и с Launch Control. Налични са три режима на пилотиране: Wet, Track и Race. Wet е нова опция и се възползва повече от услугите на електронните системи ESP и ABS. McLaren казва, че режимът е предназначен за мокри гуми.

Очевидно много внимание е отделено на аеродинамиката на Senna GTR, което води до същите нива на натиск като McLaren Senna, но при 15% по-ниска скорост. Максималната сила на притискане надвишава 1000 кг – това е почти колкото теглото на автомобила. Освен всичко това, хиперкарът с изключителен фокусиран към пистата. Той използва окачване, разработено от състезателната програма на McLaren в GT3 шампионата.

В резултат на всички тези подобрения, McLaren казва, че Senna GTR може да обикаля пистите по-бързо от всички останали автомобили освен Formula 1, разбира се.

Най-ексклузивният член на Ultimate серията ще бъде създаден само в 75 броя, всички от които вече са продадени – въпреки началната цена от 1,1 милиона британски лири. Първите доставки ще започнат през септември 2019 година.