McLaren Senna е чудовище със 798 к.с.

Senna

McLaren най-накрая представи дългоочаквания си хипер-автомобил, който през миналата година носеше кодово име P15, а сега – Senna. Той не е точно пряк заместител на P1, тъй като ще седи до предстоящия триместен модел BP23.

Последният и най-нов член на Ultimate Series на McLaren носи името на легендарния пилот от Формула 1, Аертон Сена, който печели трите си титли за F1 с екипа през 1988, 1990 и 1991.

Освен името и визията на състезателната кола, McLaren описват Senna като най-екстремния модел на марката. Въпреки че е разработена основно за пистата, тя е напълно легална за движение по улиците.

„McLaren Senna е автомобил като никой друг: внедряване на моторспорт ДНК-то на McLaren в шосеен автомобил, който същевременно доминира на пистата“, казва шефът на Макларън Майк Флейт. „Всеки елемент от новата серия McLaren Ultimate Series има безкомпромисен фокус върху производителността, разработен така, че да гарантира възможно най-чистата връзка между шофьора и машината и да доставя най-доброто удоволствие от шофирането по начина, по който само McLaren може.“

Senna

Изключително леката конструкция на Senna с шаси от въглеродни влакна, което е развито от платформата и панелите на 720S, спомага за постигането на невероятно ниско тегло само на 1,198 килограма. Това я прави най-леката кола на марката от иконатаа McLaren F1 насам. Това е с около 220 кг. по-малко от доста лекия McLaren 720S.

Отвъд подобрената аеродинамична форма, Senna получава доста екстремна предна и задна активна аеродинамика, която според McLaren, повишава притискателната сила и контрола до „безпрецедентно ниво“. Най-забележителният детайл е от огромното задно крило.

Задвижването на Senna е поверено на 4.0-литровия V8-мак с два турбокомпресора, поставен зад шофьора, комбиниран със седемстепенна трансмисия с двоен съединител, която задвижва задните колела. Той произвежда 798 к.с. и 800 Nm въртящ момент, което води до съотношение мощност-тегло от 650 к.с./тон.

Компанията от Уокинг няма да обяви колко бърз е новият модел, а просто заяви, че ще има „диво представяне“. Все пак, най-мощният законен McLaren би трябвало да достига 100 км/ч. за 2.5 секунди или по-малко и максимална скорост над 320 км/ч.

Senna

Всички тези коне ще достигат асфалта чрез преработена версия на независимото двойно окачване на P1 с хидравлични адаптивни амортисьори и реактивни щанги, които McLaren нарича RaceActive Chassis Control II (RCC II).

В допълнение към настройките Comfort, Sport и Track, които сме виждали в P1 и 720S, Senna получава и нов режим Race. Той ще предлага по-ниска височина, по-нисък център на тежестта и значително по-твърдо окачване.

McLaren казва, че спирачната система на Senna е най-модерната, която някога е правена за пътна кола, използвайки карбонови керамични дискове и технологии от моторните спортове. Senna ще идва с поръчкови гуми Pirelli P Zero Trofeo R, предназначени за състезателни писти, но одобрени за използване по пътищата.

Преди да влезете в колата, трябва да отворите вратите с панти в горната си част, които са изработени от карбон, и имат стъкла от две части с фиксирана горна и по-малка долна част за отваряне. McLaren казват, че оформлението на стъклата подобрява усещането за пространство в кабината, но ако искате да отидете до крайности, можете да замените долните части с панели от въглеродни влакна. В този случай интериорът ще стане значително по-тъмен.

Senna

Самата кабина е доста минималистична, предлагаща само най-важното. Това означава супер леки седалки с почти никаква подложка. Много от елементите като дръжките на вратите, бутонът за стартиране на двигателя и бутоните за прозорци са поставени горе на тавана. Воланът с три спици е без бутони и превключватели, а доста опростен и тесен екран пред шофьора информира за оборотите на двигателя, избраната скорост и скоростта. Всичката друга информация и настройки идват от HD дисплея на McLaren и централния екран на инфоразвлекателната система.

Успех, ако искате да носите нещо различно от каска и състезателен костюм, тъй като пространството за съхранение на вещи е единствено зад седалките.

Хиперкарът струва £ 750,000, което възлиза на около $1 милион при. Въпреки това, последната продажба бе на търг и цената възлезе на £2 млн. или $2.7 млн. Приходите отидоха във фондация Senna.