mclaren p1 pikes peak

В момента McLaren P1 LM е най-бързият шосеен автомобил на Нюрбургринг, като в последния тест през март 2017 г. бившият състезател и настоящ пилот McLaren Kenny Bräck, обиколи трасето за само 6:43.22 мин бутайки рекорда от 6: 44,97, който беше дело на Lamborghini Aventador SVJ по-рано тази година.

Наскоро P1 LM бе закарано за пробно изкачване на Пайкс Пийк (Pikes Peak) в Колорадо. В идеята не се намесваше борба с хронометъра, така че шофьорът не натискаше колата до границата на възможностите, но въпреки това е забавно да гледате видеото. Движението на колата и натуралният звук на блоу офите могат да ви пратят в нирвана.

Дебютирал през 2017 г., P1 LM всъщност не е построен от McLaren. Компанията, отговорна за него е Ланзанте, която използва за основа базата на P1 GTR. Това е същата Ланзанте, която завежда състезателната кола F1 GTR на 24 часа на Льо Ман през 1995 и си тръгва от там с титлата. Наскоро фирмата бе в заглавията на изданията и за изграждане на P1 GTR, годни за улиците.

Духовният наследник на McLaren F1 LM е построен в само шест броя включително и прототип, съвпадащ с оригиналния F1 LMs. Една от ключовите модификации направени от Ланзанте е интегрирането на хибридното задвижване на P1 GTR, чиято мощност се оценява на 986 к.с. Другите модове включват златни топлинни щитове в двигателния отсек, по-лека изпускателна система и по-ефективен интеркулер. Освен всичко това, колата е доста олекотена и със значително подобрена аеродинамика.

Тази година Ланзанте разработва и друг автомобил базиран на McLaren P1 GTR – P1 GT Longtail, а най-новият проект на компанията е 930 Porsche 911, задвижвано от оригиналните двигатели Tag Turbo Formula 1. Само 11 такива коли ще бъдат построени, използвайки двигатели, които реално са се състезавали и са печелили Гран при на F1.