McLaren F1 LM Specification чупи рекорди на търг

F1 LM

McLaren F1 LM Specification, предлагана от RM Sotheby’s на аукциона на Monterey Car Week, счупи всички рекорди. Цената, при която падна чукчето е малко по-ниска от 20 милиона долара – рекордните 19 805 000 долара.

Това е нов рекорд за McLaren, въпреки че той е по-нисък от рекорда за британски автомобил. Той остава притежание на Aston Martin DBR1 през 2017 г.

Това, което направи този конкретен McLaren толкова специален е, че е един от общо два произведени такива. След края на производството на F1, McLaren модернизира два пътни автомобила до LM спецификация.

Разбира се, LM не е уникална само за тези два автомобила. Пет „истински“ LM са построени в чест на петте McLaren F1 GTR, които се състезават и завършват през 1995 г. в 24 часа на Льо Ман. Тези коли обаче, едва ли скоро ще се разиграят на търг. Три от тях са в колекцията на султана на Бруней, едната е запазена от McLaren, а другите две са в частни колекции в САЩ.

Вторият LM Specification беше продаден преди няколко години на изгодна цена от 13 750 000 долара. Тези модели се отличават с голямо задно крило, по-голям преден сплитер, както и двигател с LM представяне. Той се развърта с 1000 оборота в минута по-високо от стандартния V12 и развива 680 к.с.