McLaren са тествали V12 от F1 в M5 Touring

McLaren

McLaren F1 с право се смята за един от най-великите автомобили, създавани някога, но създаването на британския суперавтомобил изискваше новаторско мислене.

По време на неотдавнашен епизод от предаването ‘Collecting Cars’ на Крис Харис, опитният автомобилен журналист седна и поговори с бившия директор на McLaren Дейвид Кларк.

Докато работи за McLaren, Кларк е човекът, натоварен с продажбите на емблематичния F1, когато той е бил нов и също така е имал възможността да се доближи до неговото развитие.

Една от най-интересните информации, споделяна от Кларк, е как 6.1-литровият V12, който е бил създаден от BMW, всъщност е внедрен в E34-поколението на M5 Touring за тестване.

Желаейки да тестват силовия агрегат, без да го вкарват в прототип на McLaren F1, екипът избира M5. Те използват един прототип за настройка на S70 V12 двигателя и в крайна сметка извличат 627 к.с. и 649 Nm въртящ момент от него.

Друг факт, разкрит от Кларк пред Харис, е, че истинският M5 Touring с двигател на McLaren F1 все още съществува, но в момента се съхранява в тайната колекция на прототипи на BMW. Тя никога не е била представяна пред обществеността, но ако BMW реши да отвори вратит, можете да бъдете сигурни, че някои хора биха желали да платят огромна сума пари, за да се сдобият с това M5.