Mazda RX-7 с четири ротора развива 1000 коня

RX-7

Роторният двигател 26B, използван в състезателните автомобили Mazda 767 и 787B, е може би най-емблематичният и желан мотор на компанията. Тази RX-7 разполага точно с него и скоро бе показана в кана на Hoonigan Daily Transmission в YouTube.

Собственикът на колата е Дейвид Мазей. Както Pas Mag подробно разказва през 2018 г., когато колата хвърля бомба на SEMA през същата година, Мазей се влюбва в ревящите V10 и V8 двигатели, използвани във Формула 1, и иска уличен автомобил, който да звучи толкова забележително. На практика е невъзможно да се купи двигател от F1 от тази епоха, така че той избира 4-роторният 26B на Mazda.

След като се сдобива с желания агрегат, на него му е обещано, че той ще дойде с всичко необходимо, с изключение на ECU, окабеляване и горивна система. Звучи твърде добре, за да е вярно, нали? Е, нещата не са били толкова прости.

Собственикът откри, че двигателят има редица проблеми, включително недостатъчно изхвъряне на отработените газове, лошо оразмеряване на тръбите, недостатъчното налягане на маслото, неправилно запечатани отвори, неподходящ изпускателен колектор и маслена помпа с неправилна работа. Количеството труд за възстановяване и подобряване на двигателя е огромно, да не говорим за специално изработения изпускателен колектор, който имитира звука на емблематичния 787B.

Подпомогнат от Work GTX5593 турбокомпресор с диаметър 98 мм., сега автомобилът създава впечатляващите 1000 к.с. и 881 Nm въртящ момент и се развърта до 10 000 об/мин.

Насладете се на видеото по-долу, сигурни сме, че ще се влюбите в звука, а и в автомобила.