Mazda ще представи първия си електромобил до 2020 г.

Mazda

Новата Mazda3 обещава да бъде по-икономична от своя предшественик благодарение на Skyact-X двигателя си, но феновете, които искат нещо още по-екологично, няма да чакат още дълго.

Според Autocar първият електрически автомобил на марката ще пристигне през 2020 г. и ще бъде самостоятелен модел, който не се основава на съществуващо превозно средство. Не се знае каква форма ще приеме, но шефът на дизайнера на Mazda заяви, че не иска моделът да изглежда „цифров“. В публикацията се казва, че това означава, че Икуо Маеда иска превозното средство да изглежда като останалата гама на Mazda, а не нещо футуристично.

Европейският дизайнерски шеф на компанията, Джо Стенуит, също се разграничи от дизайна на други електрически автомобили. Той обясни: „Не искаме електромобилът да изглежда като хладилник като някои при други производители.“

Малко се знае за бъдещия модел в този момент, но Mazda, Toyota и Denso обявиха планове за „съвместно разработване на основни структурни технологии за електрически автомобили“ още през 2017 г. Споразумението имаше за цел да използва силните страни на трите компании и да покрие асортимент от продукти, включително автомобили, лекотоварни камиони и SUV-ове.

Mazda

Партньорството бе обявено миналата година, а главният изпълнителен директор на Mazda Europe Джеф Гийтън каза, че първият електрически автомобил на марката няма да бъде резултат от съвместна работа. Както той спомена, компанията вече работи по модела, преди да бъде постигнато споразумението.

Не се знае кога можем да очакваме електрическите превозни средства от партньорството Mazda-Toyota-Denso, но компаниите отбелязаха важността на обединяването на силите. Те обясняват, че електрическите превозни средства се нуждаят от „огромни инвестиции и време“, въпреки че все още не са намерили широко приемане.